Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Paul Rapp

Randstad zorgt voor woningnood in Nijmegen, Arnhem en Ede

ARNHEM - De komende 5 jaar moeten er 75.000 woningen worden gebouwd om de woningnood in Oost-Nederland op te lossen. Vooral in Nijmegen, Arnhem en Ede heerst een nijpend tekort aan huizen. De drie Gelderse gemeenten staan in de top-10 steden met het hoogste woningtekort.

Nijmegen komt dit jaar al 7122 huizen te kort, Arnhem 5085 en Ede heeft een tekort aan 1450 woningen. Samen hebben de steden ongeveer een half miljoen inwoners.

De woningnood wordt vooral veroorzaakt doordat gezinnen en ouderen de Randstad verlaten en hier een huis zoeken. Gelderland en Overijssel kunnen daardoor de komende vijf jaar 60.000 nieuwe huishoudens verwachten. Nu al verhuizen er meer mensen vanuit Utrecht naar Ede dan omgekeerd. De vele jongeren die voor studie naar de Randstad vertrekken laten geen woning achter.

De verhuisstroom uit de Randstad zorgt voor een snelle verstedelijking van Arnhem en Nijmegen, Ede, Zwolle, Deventer en Enschede. Oost-Nederland zit daarom te springen om betaalbare woningen voor starters, doorstromers en alleenwonenden.

75.000 huizen nodig

In vijf jaar tijd moeten er 75.000 huizen versneld worden gebouwd. Het kabinet moet daaraan meebetalen, zo stellen de gemeentebesturen van de genoemde zes steden samen met de provincies Gelderland en Overijssel.

De gezamenlijke bouwplannen, vervat in het Woonakkoord Oost, worden vandaag aan minister Stientje van Veldhoven minister van Wonen en Milieu en Kamerleden aangeboden. Het kabinet heeft 1 miljard euro uitgetrokken voor woningbouw in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Groningen. Nu eist ook het Oost daarvan een deel op. De provincies zelf hebben samen ruim 100 miljoen gereserveerd.

Stikstof

De huizen moeten er komen ondanks de stikstofproblematiek. Nu al liggen er honderden bouwprojecten stil. Met de Veluwe heeft Oost-Nederland het grootste Natura 2000 gebied van Nederland binnen haar grenzen. Ook bouwen langs de rivieren kan eigenlijk niet meer. Meer dan 40 procent van de natuurgebieden ligt in Gelderland en Overijssel. 

In het Woonakkoord Oost willen de provincies samen met het Rijk zoeken naar creatieve oplossingen om toch te kunnen bouwen. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan flexwoningen die 10 of 15 jaar kunnen staan en dan elders volledig hergebruikt kunnen worden.

Het inwoneraantal in Arnhem en Nijmegen stijgt de komende jaren met respectievelijk 8,4 procent en 10,8 procent. In 2040 is het woningtekort van Nijmegen volgens de provincie zelfs dubbel zo groot als Amsterdam en dan verreweg het hoogste van het land. Arnhem en Nijmegen zullen aan elkaar vast groeien tot een metropool.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.