Rechter: HAN aansprakelijk voor studievertraging door missen stageplek
UpdateARNHEM/NIJMEGEN - De rechtbank Gelderland heeft studenten in het gelijk gesteld die van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) een forse schadevergoeding eisen vanwege een opgelopen studievertraging. Volgens de rechter is de HAN aansprakelijk voor de vertraging vanwege nalatigheid in hun zorgplicht.
Delen per e-mail
Het is nog niet duidelijk hoe hoog de schade precies is voor de HAN, maar kan de miljoen euro aantikken. De uitspraak draait om studenten van de bacheloropleiding Medische Hulpverlening, die in 2010 begonnen zijn aan hun studie bij de HAN in Nijmegen.
BIG-register
Studenten worden daar opgeleid tot ambulancehulpverleners, medewerkers spoedeisende hulp en anesthesiemedewerkers. Om aan de slag te kunnen gaan, moeten de studenten staan ingeschreven in het zogeheten BIG-register. In dit register staan de officieel erkende gezondheidsmedewerkers. Zonder zo’n registratie geen baan. Die registratie was toen niet geregeld.
Mede daardoor waren er nauwelijks stageplaatsen beschikbaar voor de studenten. Volgens de rechtbank had de HAN de student eerder moeten laten weten dat er te weinig stageplekken waren. Studenten die voor 2012 begonnen aan de opleiding hebben dat nooit te horen gekregen. Ook niet per brief. Met als gevolg een soms forse en dure studievertraging.
20.000 euro schade
Ieder jaar vertraging betekent ongeveer 20.000 euro schade, heeft het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) berekend. Studenten moeten door de studievertraging meer kosten maken en kunnen pas later aan een baan beginnen. Dit scheelt inkomen, maar verkort bijvoorbeeld ook de tijd om pensioen op te bouwen. De exacte schade voor de school moet nog worden berekend, maar kan volgens het rechtsbureau uiteindelijk de miljoen aantikken. Getroffen studenten kunnen zich melden bij het LSR.
,,We zijn heel blij met deze uitspraak”, reageert een opgeluchte woordvoerder Xagan Heerbaart namens het LSR. ,,De HAN is een opleiding begonnen zonder dat de studenten een BIG-registratie zouden ontvangen. Dat kan helemaal niet. We zijn al 9 jaar bezig met deze zaak, die natuurlijk al veel te lang duurt. We hopen dat de HAN daarom eindelijk hun verlies pakken en niet in beroep gaan.”
De HAN is een opleiding begonnen zonder dat de studenten een BIG-registratie zouden ontvangen. Dat kan helemaal niet.
Vergelijkbare eis
De rechtbank heeft ook uitspraak gedaan over een vergelijkbare eis voor de lichtingen 2012 en 2013 van de HAN. Hier zijn de studenten niet in het gelijk gesteld. Volgens de rechter had de opleiding de studenten tegen die tijd voldoende gewezen op de verplichte BIG-registratie. ,,Dat is wel een domper in de feestvreugde”, erkent Heerbaart. ,,We zijn het absoluut niet eens met deze uitspraak. Daartegen gaan we in beroep.”
Naast de rechtszaak tegen HAN lopen er ook nog vergelijkbare zaken tegen de Hogeschool Utrecht (HU) en de Hogeschool Rotterdam (HR). In totaal hebben zich inmiddels zo’n tweehonderd studenten bij het LSR gemeld. In 2018 oordeelde het gerechtshof dat de opleiding in Utrecht aansprakelijk is voor de opgelopen studievertraging. Er worden gesprekken gevoerd over een schikking. De zaak tegen de Rotterdamse opleiding moet nog voor de rechtbank dienen.
De HAN was dinsdagavond niet bereikbaar voor commentaar. Eerder heeft de school laten weten dat de HAN in deze kwestie weinig te verwijten valt. ,,Wij vinden dat we het wel goed hebben aangepakt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
In opspraak geraakte hoogleraar door ‘ongepast handelen’ kan pas in 2022 terugkeren op Radboud
NIJMEGEN- Hoogleraar Paul Bakker van de Radboud Universiteit in Nijmegen keert pas in september 2022 terug als docent op de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. De ophef over zijn handelen op de faculteit met duizend studenten en medewerkers blijkt nog steeds zo groot, dat besloten is tot een langere ‘afkoelingsperiode’. -
Studenten eisen miljoen van hogeschool om studievertraging
Het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) sleept de Hogeschool Rotterdam voor de rechter. Namens tientallen studenten van de studie Bachelor Medische Hulpverlening eist het LSR in totaal een schadevergoeding van ruim een miljoen euro voor studievertraging, waarvoor de school verantwoordelijk zou zijn. -
Auto rijdt scooterrijder aan en sleurt scooter honderden meters mee in Nijmegen
NIJMEGEN - Een automobilist heeft vrijdagavond een scooterrijder op het Takenhofplein in Nijmegen aangereden. De scooter werd honderden meters meegesleurd. De bestuurder van de scooter bleef gewond achter op het plein. -
PREMIUM
Jelle gaat niet kijken naar het knikkerprogramma, ‘want dat doet te veel pijn’
NIJMEGEN - Hoe idolaat hij ook is van alles wat met knikkers te maken heeft: Jelle Bakker gaat vanavond niet kijken naar het nieuwe knikkerprogramma dat op SBS te zien is. ,,Dat doet mentaal te veel pijn’’, vertelt hij. -
Avondklok ‘tenmínste tot en met 9 februari, maar kan nog wel een tijdje doorgaan’
NIJMEGEN - De avondklok die waarschijnlijk dit weekeinde wordt ingesteld zal tot en met ‘tenmínste 9 februari’ gaan gelden, ,,maar de kans dat het nog langer duurt is realistisch.’’ De politie zal de avondklok niet ‘als een dolle gaan handhaven’ en er is bezorgdheid over de vele uitzonderingsposities die er voor zullen gaan komen.
-
PREMIUM
‘Optreden in een leeg Doornroosje smaakt naar meer’
Er zijn geen optredens in Doornroosje, maar de Nijmeegse verslaggever Mart Megens (22) mocht er toch met zijn band INDIGO het podium op. -
PREMIUM
Nijmeegse moeder mag haar zoons in de bijstand niet helpen met wat zakgeld: ‘Ik heb de moed niet meer om de strijd aan te gaan’
Bang voor de overheid. Het Nijmeegse gezin Visser had nooit verwacht dat dat zou gebeuren. Iedere dag vreest moeder Marga (70) dat de overheid ontdekt dat zij haar zoon Herald in de bijstand geld toestopt. Reden: haar andere zoon in de bijstand werd vanwege die bijdrage beschuldigd van fraude. Hij moet 9000 euro terugbetalen aan zijn gemeente, wat al leidde tot een zelfmoordpoging. -
HAN moet schadevergoeding betalen aan student die vertraging opliep
ARNHEM - De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) moet schadevergoeding betalen aan een oud-student van de opleiding Medische Hulpverlening. De rechtbank in Arnhem heeft woensdag in een tussenvonnis geoordeeld dat de hogeschool aansprakelijk is voor de studievertraging van de student, die voor 2012 met de studie in Nijmegen begon.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen