Volledig scherm
De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. © PR

Rechter: HAN aansprakelijk voor studievertraging door missen stageplek

UpdateARNHEM/NIJMEGEN - De rechtbank Gelderland heeft studenten in het gelijk gesteld die van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) een forse schadevergoeding eisen vanwege een opgelopen studievertraging. Volgens de rechter is de HAN aansprakelijk voor de vertraging vanwege nalatigheid in hun zorgplicht.

Het is nog niet duidelijk hoe hoog de schade precies is voor de HAN, maar kan de miljoen euro aantikken. De uitspraak draait om studenten van de bacheloropleiding Medische Hulpverlening, die in 2010 begonnen zijn aan hun studie bij de HAN in Nijmegen. 

BIG-register

Studenten worden daar opgeleid tot ambulancehulpverleners, medewerkers spoedeisende hulp en anesthesiemedewerkers. Om aan de slag te kunnen gaan, moeten de studenten staan ingeschreven in het zogeheten BIG-register. In dit register staan de officieel erkende gezondheidsmedewerkers. Zonder zo’n registratie geen baan. Die registratie was toen niet geregeld.

Mede daardoor waren er nauwelijks stageplaatsen beschikbaar voor de studenten. Volgens de rechtbank had de HAN de student eerder moeten laten weten dat er te weinig stageplekken waren. Studenten die voor 2012 begonnen aan de opleiding hebben dat nooit te horen gekregen. Ook niet per brief. Met als gevolg een soms forse en dure studievertraging.

20.000 euro schade

Ieder jaar vertraging betekent ongeveer 20.000 euro schade, heeft het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) berekend. Studenten moeten door de studievertraging meer kosten maken en kunnen pas later aan een baan beginnen. Dit scheelt inkomen, maar verkort bijvoorbeeld ook de tijd om pensioen op te bouwen. De exacte schade voor de school moet nog worden berekend, maar kan volgens het rechtsbureau uiteindelijk de miljoen aantikken. Getroffen studenten kunnen zich melden bij het LSR.

,,We zijn heel blij met deze uitspraak”, reageert een opgeluchte woordvoerder Xagan Heerbaart namens het LSR. ,,De HAN is een opleiding begonnen zonder dat de studenten een BIG-registratie zouden ontvangen. Dat kan helemaal niet. We zijn al 9 jaar bezig met deze zaak, die natuurlijk al veel te lang duurt. We hopen dat de HAN daarom eindelijk hun verlies pakken en niet in beroep gaan.”

Quote

De HAN is een opleiding begonnen zonder dat de studenten een BIG-registra­tie zouden ontvangen. Dat kan helemaal niet.

Xagan Heerbaart, LSR

Vergelijkbare eis

De rechtbank heeft ook uitspraak gedaan over een vergelijkbare eis voor de lichtingen 2012 en 2013 van de HAN. Hier zijn de studenten niet in het gelijk gesteld. Volgens de rechter had de opleiding de studenten tegen die tijd voldoende gewezen op de verplichte BIG-registratie. ,,Dat is wel een domper in de feestvreugde”, erkent Heerbaart. ,,We zijn het absoluut niet eens met deze uitspraak. Daartegen gaan we in beroep.”

Naast de rechtszaak tegen HAN lopen er ook nog vergelijkbare zaken tegen de Hogeschool Utrecht (HU) en de Hogeschool Rotterdam (HR). In totaal hebben zich inmiddels zo’n tweehonderd studenten bij het LSR gemeld. In 2018 oordeelde het gerechtshof dat de opleiding in Utrecht aansprakelijk is voor de opgelopen studievertraging. Er worden gesprekken gevoerd over een schikking. De zaak tegen de Rotterdamse opleiding moet nog voor de rechtbank dienen.

De HAN was dinsdagavond niet bereikbaar voor commentaar. Eerder heeft de school laten weten dat de HAN in deze kwestie weinig te verwijten valt. ,,Wij vinden dat we het wel goed hebben aangepakt.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.