Foto ter illustratie
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie © Politie

Rechter is wachten op instanties beu en dreigt verwarde Nijmegenaar vrij te laten

NIJMEGEN - Een half jaar nadat hij in een psychose een molotovcocktail naar een woning in zijn straat gooide, wacht een psychisch uiterst kwetsbare en suïcidale Nijmegenaar van 28 nog steeds op een opname in een psychiatrisch ziekenhuis. Hij wacht in een cel, waar hij eigenlijk niet thuishoort. 

De rechter is het wachten beu en geeft de instanties tot eind deze maand om alles op orde te krijgen. Anders overweegt de rechtbank de man vrij te laten.

Al in juli zei de rechtbank: ,,U bent het kind van de rekening’’, toen de man tussen wal en schip viel van bevoegde instanties die hem gedwongen kunnen laten opnemen op een plek waar hij zichzelf of anderen geen kwaad kan doen: de strafrechter en de civiele rechter.

De strafrechter kan hem pas uit de cel laten zodra allerlei rapporten zijn opgemaakt door psychiaters, psychologen en de reclassering en alleen mits er een plek is aangewezen waar een verwarde persoon terecht kan. Door schaarste aan psychiaters en wachtlijsten is dit niet zelden een moeizaam bureaucratisch doolhof.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.