Volledig scherm
© Flos Vingerhoets

Rechtszaak tegen Rigtergroep 'niet voor nieuwe jaar'

NIJMEGEN - Een rechtszaak tegen de omstreden zorginstelling Rigtergroep in Nijmegen komt er niet voor het nieuwe jaar. Dat is de verwachting van de advocaat van eigenaar Monique Neuféglise. ,,De molens draaien helaas erg langzaam", zegt advocaat Gerrit Jan Pulles. 

Eerder werd begin oktober genoemd als datum voor de civiele rechtszaak. Die heeft de gemeente Nijmegen aangespannen, omdat de Rigtergroep voor 1,1 miljoen euro aan fraude zou hebben gepleegd met pgb-gelden (het persoonsgebondenbudget). Die zouden niet zijn uitgegeven aan zorg, maar aan de huren voor luxe panden van cliënten.  

Sociale recherche

Ook zijn valse declaraties ingediend, aldus de gemeentelijke sociale recherche. Volgens wethouder Bert Frings (zorg)  heeft directeur Monique Neuféglise 550.000 euro aan 'winst' in eigen zak gestoken in twee jaar tijd. ,,Dat is gebleken uit het rechtmatigheidsonderzoek van de accountants."  

Volgens advocaat Pulles is de uitspraak van de wethouder nergens op gebaseerd. ,,De gemeente zal geen bewijzen en berekeningen kunnen geven. Er is een groot aantal betalingen op een hoop gegooid en daarvan is gezegd dat deze aan mevrouw Neuféglise ten goede zouden zijn gekomen. Dat is niet juist. In het onderzoeksrapport van de gemeente is de claim ook niet onderbouwd."

Moreel verwerpelijk

Wethouder Frings zegt echter de precieze bedragen op een rijtje te hebben. ,,Uit onderzoek blijkt dat ze deze 'winst' uit de onderneming heeft gehaald. Illegaal hoeft dat trouwens niet te zijn, maar moreel verwerpelijk is het wel. Dat je boven de Balkenende-norm verdient aan kwetsbare cliënten." 

Dit jaar nog wil de wethouder met de gemeenteraad in gesprek over het aanscherpen van de regelingen rond pgb-gelden door twijfelachtige zorginstellingen voortaan te weigeren. Al per 1 januari zou de nieuwe regeling kunnen ingaan. 

Aanbesteding

Zomaar zorginstellingen weigeren kan niet volgens de wet. ,,Maar we kunnen wel via de gemeentelijke verordening strengere criteria hanteren bij de aanbesteding." Nu zijn 180 zorgaanbieders toegelaten tot de regionale zorgmarkt, daarvan bieden zo'n 35 pgb-zorg. Voor 1 januari 2018 loopt een nieuwe aanbestedingsronde. ,,Misschien moeten we niet meer zorgaanbieders accepteren die pgb-cliënten nemen die te kwetsbaar zijn om zelf hun zorg te regelen. Daarover moet de politiek besluiten."  

Nijmeegs SP-fractieleider Hans van Hooft wil een stap verder gaan. Hij 'zei eerder dat hij  'de zorgmaffia met wortel en tak wil uitroeien' door een zwarte lijst samen te stellen met zorginstellingen die volgens hem 'de kluit belazeren met pgb-gelden'. Een lastig verhaal, aldus burgemeester Bruls, omdat onderzoek naar bewijzen van fraude zo minutieus moet gebeuren, dat dit onbetaalbaar wordt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.