Bert van der Lans een dag voor de start van zijn vorige Vierdaagse in 2019.
Volledig scherm
Bert van der Lans een dag voor de start van zijn vorige Vierdaagse in 2019. © Paul Rapp

Recordloper Bert van der Lans gaat voor 72e keer Vierdaagse lopen: ‘Ik heb parkinson, maar ga kijken of het lukt’

NIJMEGEN - Recordhouder Bert van der Lans uit Nijmegen, die al 71 keer de Vierdaagse succesvol afrondde, heeft zich nog niet aangemeld voor de 104de editie van de wandelmars. Hij heeft nog twee weken de tijd, want op vrijdag 27 maart, 17.00 uur, eindigt de inschrijftermijn.

 ,,Ik ben eerst met andere dingen bezig geweest: ik ben 60 jaar getrouwd. Zaterdag is er een feest waarvoor we vijftig mensen hebben uitgenodigd. Als dat achter de rug is, ga ik me inschrijven”, kondigt Van der Lans aan.

Quote

Het blijven natuurlijk wel 120 kilometer die je in vier dagen moet wandelen

Bert van der Lans, Voltooide 71 keer de Vierdaagse, meer dan wie ook

Vorig jaar moest hij na één wandeldag afhaken omdat hij hard met zijn fiets was gevallen. Maar dit keer wil hij het toch weer gaan proberen.

Helemaal gezond voelt hij zich niet: ,,Ik heb een milde vorm van parkinson, maar ik ga gewoon kijken of het lukt. De ene dag gaat het beter dan de andere. Ik slik medicijnen en daarmee houd ik het redelijk stabiel. Binnenkort ga ik mijn eerste trainingstochtje maken. Het blijven natuurlijk wel 120 kilometer die je in vier dagen moet wandelen. Vroeger lachte ik daarom, maar nu gaat ook de ouderdom meespreken. Eind mei word ik 88. Ik heb al geleerd om niet meer zo snel te wandelen.”

Van der Lans was vorig jaar bezig met zijn 72ste Vierdaagse toen het noodlot toesloeg. Na de eerste marsdag reed hij op de fiets naar huis en moest plots vol in de remmen voor een andere fietser. Hij viel en werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hij had zijn sleutelbeen gebroken en kon de volgende dag niet meer van start.

Nog 3500 startbewijzen beschikbaar

De andere multi-deelnemer Dick Koopman uit Alkmaar, die vorig jaar zijn 70ste Vierdaagse voltooide, heeft zich al wel ingeschreven. Hij is een jaar ouder dan Van der Lans.

Er zijn nog een kleine 3500 startbewijzen beschikbaar voor de Vierdaagse, die van 21 tot en met 24 juli wordt gehouden. De teller van het aantal aanmeldingen stond donderdagochtend op 45.557, terwijl er plaats is voor 49.000 deelnemers. Daarmee loopt deze editie een klein beetje achter in vergelijking met vorige jaren. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.