Rector Radboud Universiteit na oproep wetenschappers: ‘Kritiek Baudet op universiteit is al eeuwen oud’

videoNIJMEGEN - Linkse wetenschappers die de samenleving ondermijnen: het Nijmeegse universiteitsbestuur kan weinig met dit beeld van Thierry Baudet. ,,Openheid en transparantie is het beste antwoord op verdachtmakingen.’’

Volledig scherm
Thierry Baudet. © ANP

Daar hebben we weer een politicus met kritiek op de universiteit, dacht Han van Krieken toen hij de overwinningsspeech van Thierry Baudet hoorde op de verkiezingsavond vorige week woensdag. Volgens de leider van Forum voor Democratie ‘ondermijnen’ wetenschappers de democratie. Die kritiek is al eeuwenoud, zegt Van Krieken, rector magnificus van de Radboud Universiteit in Nijmegen. ,,Dat de universiteit elitair is, eenzijdig, dat de kloof te groot is met de samenleving. Aristoteles had al met die kritiek te maken. Ik wil graag met iedereen in debat, maar bij Baudet hoorde ik niets nieuws.’’

Anders dan onderwijsminister Ingrid van Engelshoven, oud-Radboudstudent, had Van Krieken daarom geen behoefte publiekelijk te reageren. Maar vandaag plaatste het Nijmeegse universiteitsbestuur alsnog een reactie op haar website. Daarin staat dat het altijd pal zal blijven staan voor academische vrijheid en onafhankelijkheid van zijn academici. ,,Onze opdracht is ons werk goed doen en daarover open in gesprek te blijven met de samenleving.’’ Dat ‘is het beste antwoord op elke vorm van verdachtmaking’.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Elf Nijmeegse voetbalclubs in twee jaar tijd rookvrij
    PREMIUM

    Elf Nijmeegse voetbal­clubs in twee jaar tijd rookvrij

    NIJMEGEN - Elf Nijmeegse voetbalclubs worden rookvrij. Dat gaat in twee etappes. Dit seizoen mag er al niet meer gerookt worden op zaterdag, als de jeugdelftallen spelen. In het seizoen 2020/2021 maken de elf clubs, waaronder Hatert, Orion, DVOL en Union, hun sportaccommodatie helemaal rookvrij. De betrokken verenigingen houden zaterdag een actie om spelers, ouders en clubvrijwilligers erop te wijzen dat ze de sigaret in de ban doen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.