Volledig scherm
Onbekenden hebben de tekst 'Refugees welcome' onder de Nijmeegse Waalbrug met witte verf beklad. © Paul Rapp

'Refugees Welcome' beklad op Waalbrug: 'Al jaren doorn in het oog'

NIJMEGEN  - Onbekenden hebben de tekst 'Refugees welcome' onder de Nijmeegse Waalbrug met witte verf beklad. Dat meldt de Facebookpagina van 'Nijmegen Rechtsaf'. Hoewel de rechtse actiegroep niet de verantwoordelijkheid neemt voor de actie, juicht zij de daad wel toe: 'De bekladding door linkse activisten is al jaren een doorn in het oog voor Nijmegenaren.'

Nijmegen Rechtsaf hoopt dat de gemeente Nijmegen 'zich eindelijk geroepen voelt om alles schoon te maken.' 

De bekladding kan op de Facebookpagina van Nijmegen Rechtsaf op sympathie rekenen, maar wordt elders op social media afgekeurd. Zo zegt Mika Kraft dat bruggen 'er zijn om te verbinden, niet om te bekladden'. 

Hendrik-Jan Derksen, die vanwege zijn betrokkenheid bij de vluchtelingencrisis en noodopvang in Heumensoord in 2015 tot Nijmegenaar van het jaar werd uitgeroepen, hoopt dat de oorspronkelijke tekst terugkomt. ,,Het is een statement dat hoort bij Nijmegen. De beelden zijn destijds de wereld overgegaan. Het is ook een stukje moderne geschiedenis, met zoveel vrijwilligers hebben we toen vluchtelingen hier in de stad opgevangen. Dat mogen we niet vergeten.’’

Wat hem betreft is de bekladding 'een schreeuw om aandacht'. ,,En ook nog eens eentje die van geen enkele creativiteit getuigt."

Statement uit 2015

Wie het oorspronkelijke statement op de brug heeft aangebracht, is nooit bekend geworden. De tekst is geplaatst in 2015, op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis en rond de tijd dat op Heumensoord een vluchtelingenkamp voor circa 3.000 vluchtelingen kwam.  

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.