Volledig scherm
De resten van de Duitse soldaat worden 'vastgelegd' door de fotograaf van de bergingsdienst van de Koninklijke Landmacht. © bidlk

Resten Duitse soldaat gevonden bij ruimen explosieven in Lent

LENT/ NIJMEGEN - De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft afgelopen week in Lent de stoffelijke resten geborgen van een Duitse soldaat uit de Tweede Wereldoorlog. De resten waren aangetroffen tijdens de opsporing van niet gesprongen explosieven nabij het spoorwegstation Nijmegen-Lent, net voorbij de grasgroene fietsbrug 't Groentje.

Het betreft de skeletresten van een Duitse soldaat die tijdens de gevechten rond de verovering van de Waalbrug in september 1944 moet zijn gesneuveld. 

Waaloversteek

De geallieerde troepen, de 82ste Luchtlandingsdivisie van de Amerikanen, staken op 20 september 1944 aan de westzijde van de stad de Waal over. In enkele uren trokken de soldaten vervolgens op naar de Waalbrug. Daarbij werd hevig gevochten. Vele honderden Duitsers verdedigden de Lentse oevers. Bij de oversteek over de Waal kwamen 48 Amerikaanse soldaten en verderop in het strijdgebied werden een paar honderd Duitsers gedood. 

Duitse uniformknopen

De bergingsdienst trof bij de skeletresten van het onderlichaam hoge rijglaarzen en Duitse uniformknopen aan. Het is niet duidelijk waar de rest van het lichaam is gebleven. Alle vondsten zijn voor onderzoek overgebracht naar het laboratorium van de BIDKL in Soesterberg.

De stoffelijke resten zullen uiteindelijk worden bijgezet op de Duitse Militaire Begraafplaats in Ysselsteyn, Noord-Limburg.

Veel oorlogstuig

De vondst van niet gesprongen explosieven in en rond Lent is niet vreemd. Ze worden hier regelmatig in de ondergrond aangetroffen. Dit gebied was van september 1944 tot april 1945 maandenlang een oorlogsterrein na de bevrijding van Nijmegen. 

De gemeente heeft jaren geleden bij de start van de bouw van nieuwe stadswijken in Noord al veel gebieden op achtergelaten oorlogstuig gecontroleerd en veel bommen aangetroffen. Ook bij het graven van de nevengeul werden toch nog vele honderden bommen en granaten gevonden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.