Volledig scherm
Vrijwilligers gaan in het Goffertpark in Nijmegen de reuzenbalsemien te lijf. © DG

Reuzenbalsemien bedreigt biodiversiteit

NIJMEGEN - De reuzenbalsemien. Een schattige roze sierbloem die oorspronkelijk voorkomt in de Himalaya. Maar deze zaterdag kennen vrijwilligers in het Goffertpark in Nijmegen geen genade met de plant uit het gebergte van Nepal. Hij moet weg, want de biodiversiteit komt in het geding.

Al groeit de reuzenbalsemien al flink op een aantal plekken in Nijmegen, nu kan hij nog gemakkelijk worden weggehaald. Vandaar dat 25 vrijwilligers in het Goffertpark op zoek gaan naar de reuzenbalsemien, een eenjarige bloem die makkelijk de twee meter haalt. 

Volgens vrijwilliger José zijn de kleintjes het moeilijkst om te plukken. Ze vindt de balsemien hartstikke mooi. ,,Ik was erg verbaasd toen ik hoorde dat de bloem een exoot is en andere planten en bloemen overwoekert.’’

De vrijwilligers gaan vanaf 10.00 uur als een speer. ,,We hebben al veel balsemien weg kunnen halen’’, zegt Annerie Rutenfrans, van oorsprong bioloog, eigenaar van Beleef & Weet en organisator van de vrijwillige uitroeiactie. Voor Rutenfrans voelt het onnatuurlijk om een bloem uit te trekken. ,,Maar het moet! Reuzenbalsemien is mooi, maar hoort hier niet.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.