Volledig scherm
© ANP

Rijbewijs vaak goedkoper met meer lessen

NIJMEGEN - Rijscholen in Nijmegen die leerlingen gemiddeld meer uren laten rijden voor hun eerste rijexamen, scoren met hun slagingspercentages beduidend beter. De lesser is voor het eerste rijexamen duurder uit, maar duurkoop blijkt met de grotere kans op slagen vaak toch echt goedkoper. 

Die constatering lijkt een open deur, maar toch zijn er nog verrassend veel rijscholen in Nijmegen die leerlingen laten opgaan met veel minder dan 35 tot 40 rijlessen. Dat aantal is volgens kenners voor de gemiddelde leerling minimaal nodig om goed beslagen het rijexamen te kunnen ingaan.

Gokjes

Een flink aantal gebelde rijscholen met lage slagingspercentages blijken leerlingen te laten opgaan na 20 tot hooguit 30 rijlessen. ,,Wij geloven niet in gokjes", zegt Marc-Jan Schenning van rijschool Irene (slagingspercentage: 71 - 75 procent) waarom leerlingen hier gemiddeld 40 lessen krijgen voor het eerste rijexamen.

Bovag

Quote

Ik zie ze wel vaker nieuw in mijn auto: leerlingen die 30 lessen gehad hebben en drie keer zijn opgeweest

Seyar Imani

Bij het NOS-journaal klaagden de vereniging Rijschool Belang en Bovag onlangs over het lage niveau waarop wordt afgereden. In Nijmegen is het aantal geslaagden gelijk aan het landelijk gemiddelde. Ongeveer de helft slaagt bij de eerste keer opgaan. ,,Ik zie ze wel vaker nieuw in mijn auto: leerlingen die 30 lessen gehad hebben en drie keer zijn opgeweest", vertelt Nijmeegs rijschoolinstructeur Seyar Imani van Didactiek. Vaak speelt geld een rol en ouders die de druk opvoeren om snel examen te doen. 

Slagingscijfers

Per rijschool zijn de slagingscijfers te vinden op de website van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheid. De laagste scores in Nijmegen zitten tussen tussen de 20 tot 30 procent. Naast rijscholen Irene en Didactiek presteren bijvoorbeeld Tempo, Universeel Traffic, A1, Ton Janssen en Kelly Arntz bovengemiddeld.

Het verbaast Imani dat er nog zoveel leerlingen zijn die zich nauwelijks informeren over de rijscholen. ,,In tijden van sociale media zou je denken dat mensen standaard kiezen voor de besten, maar ongefundeerde meningen van bekenden op Facebook blijken zeker zo belangrijk."

Niet eerlijk

Alparslan Yücel van rijschool E.M. Yücel wijst erop dat vergelijken niet altijd eerlijk is. ,,Ik werk met veel leerlingen die minder goed Nederlands spreken. Dat maakt het lastiger om de verkeersregels goed te kunnen begrijpen. Dat zie je terug in de rijvaardigheid." 

Luiere leerlingen

Mihni Ban van rijschool Mihni heeft nog wel een tip voor ouders van wat luiere leerlingen. ,,Als ze de lessen deels zelf moeten betalen, zijn ze duidelijk gemotiveerder om te slagen." 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.