Volledig scherm
PREMIUM
De Amerikaanse Rivierkreeft © Eigen foto

Rivierkreeft en Duizendknoop zorgen voor miljoenenschade

NIJMEGEN/WAGENINGEN - Uitheemse planten en dieren jagen het land op enorme kosten. Ze richten forse schade aan en laten zich nauwelijks bestrijden. Ingewijden alarmeren voor dramatische situaties.

Volledig scherm
In het drooggevallen ven van natuurgebied Het Merkske verdrijft Australische watercrassula alle inheemse soorten. Boswachter Liza van Velzen: ,,Je bent als de dood dat het zich nog verder verspreidt." © ron magielse / pix4profs

Deskundigen van de universiteiten in Wageningen en Nijmegen pleiten voor een Deltaplan tegen zogeheten invasieve exoten als de Japanse duizendknoop en de driehoeksmossel.  Een landelijke aanpak waarvoor minister Carola Schouten de regie zou moeten nemen.

Waterschappen, gemeenten en provincies constateren dat al dan niet expres geïmporteerde planten en dieren miljoenen euro's aan ecologische en economische schade veroorzaken. Ze belemmeren de waterdoorstroming, wortelen zich een weg door asfalt, dijken en gebouwen, vreten inheemse soorten op en verspreiden ziektes van andere continenten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.