Volledig scherm
De Spiegelwaal wordt het decor voor een reeks triatlons.

Rivierpark wordt parcours voor triatlons

NIJMEGEN - Het Lentse rivierpark moet de komende jaren uitgroeien tot een nationaal parcours voor sprint-triatlons, de nieuwe uitdaging voor steeds meer duursporters. Op zaterdag 2 september is de eerste 'nationale' wedstrijd.

Nijmegen heeft hiervoor een overeenkomst getekend met de organisatie Sportvibes, die in Amsterdam en Rotterdam al enkele jaren zulke multi-sportevenementen houdt. In de deal is opgenomen dat de Spiegelwaal en haar omgeving in 2019 de locatie is voor het Nederlands kampioenschap Triathlon Sprint. Mogelijk komt er ook nog een nationale triatlon speciaal voor studenten.

Afstanden

Een triatlon bestaat uit zwemmen, fietsen en hardlopen. De afstanden van de verschillende onderdelen verschillen nog al eens. De originele triatlon bestaat uit 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer hardlopen. Volgens Rob Langenberg van Sportvibes trekt zo'n triatlon echter relatief weinig deelnemers. ,,Dat is te extreem voor de meeste sporters. Wij kiezen in Amsterdam, Rotterdam en straks ook in Nijmegen voor kortere afstanden, telkens een achtste van de originele triatlon. Dan gaat het om 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen.’’

Subsidie

Sportvibes heeft de ambitie om in het rivierpark in drie jaar tijd door te groeien naar een tweedaags sportevenement met zo'n 2.500 deelnemers. Nijmegen steunt het initiatief de komende drie jaar met een subsidie van 24.200 euro per jaar. 

Lokale triatlon

Komende zaterdag, 17 juni, is er bij de Spiegelwaal al een eerste lokale triatlon. Deze is opgezet door John Aalbers, die eerder ook betrokken was bij de hardloopwedstrijden de Bruggenloop en de Eiland Run. Aalbers verwacht voor zijn triatlon, die ook in een sprint-uitvoering (dus korte afstanden) wordt gehouden, zo'n 400 tot 500 deelnemers. 

  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.