Defensiepersoneel arriveert bij Ziekenhuis Gelderse Vallei om te helpen bij coronacrisis.
Volledig scherm
Defensiepersoneel arriveert bij Ziekenhuis Gelderse Vallei om te helpen bij coronacrisis. © Herman Stöver

RIVM: Nauwelijks stijging ziekenhuisopnames door corona in Gelderland

ARNHEM/NIJMEGEN - In veel gemeentes in Gelderland stabiliseert het aantal ziekenhuisopnames van patiënten met het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM van woensdagmiddag.

Een enkele gemeente meldt zelfs een afname: zo telde de Utrechtse Heuvelrug dinsdag nog 11 ziekenhuisopnames, op woensdag zijn dat er 10. Dat betekent dat een patiënt met corona is ontslagen uit het ziekenhuis.

In de grote gemeentes is wel nog sprake van een lichte toename. Zo zijn in Nijmegen inmiddels 79 inwoners opgenomen in het ziekenhuis vanwege het longvirus (dinsdag: 72) en komt Arnhem uit op 30 (dinsdag: 28). Grootste relatieve stijger is Ede: daar is het aantal opnames in één dag gestegen met 5 en staat de teller nu op 29.

Geen absolute aantallen meer

Het RIVM meldt sinds dinsdag niet meer het aantal inwoners dat positief is getest op het coronavirus, omdat dat een vertekend beeld geeft. Immers zijn veel meer mensen besmet (geweest) met het virus, maar niet getest omdat zij slechts milde klachten ondervonden. Met ziekenhuisopnames hoopt het RIVM een realistischer beeld te geven.

Dat het aantal ziekenhuisopnames in de regio slechts mondjesmaat toeneemt, past bij het landelijke beeld: volgens het RIVM verliest het coronavirus aan kracht en raken relatief minder mensen besmet.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.