Rob Jaspers over het nut van het Democratiefestival: ‘Luister naar die ander’

Column 't PleinKinderboekenschrijver Guus Kuijer zette me laatst aan het denken. Hij twitterde: ‘Kenmerkend voor een democratie: niemand krijgt voor 100 procent zijn zin. Kenmerkend voor een dictatuur: iemand krijgt voor 100 procent zijn zin.’ Eveneens meldde hij: ‘in een democratie maak je van de oppositie niet je vijand.’

Rob Jaspers

Rob Jaspers, oud-journalist voor 'De Gelderlander', schrijft als bevlogen kenner en betrokken inwoner van Nijmegen over wat er speelt in zijn stad. In 2014 werd hij uitgeroepen tot Nijmegenaar van het Jaar.
Klik voor eerdere columns

Ik sta erbij stil omdat op social media behoorlijk wat kritiek te lezen valt over het landelijke Democratiefestival dat eind augustus in Veur Lent plaatsvindt. Geldverspilling, een schertsvertoning, een uitje voor GroenLinks- en D66-aanhangers, een feestje voor beroepsregenten. Een festival dus met vooral preken voor de eigen parochie.

Ja, zo kun je ernaar kijken. Maar ik zie het toch vooral als een uitdaging voor iedereen die zorg heeft over de actuele ontwikkelingen in ons land, in Europa, in de wereld. Daarom of je nou links, rechts, of christelijk stemt of dat je een geel hesje draagt: laat je horen op het eiland. Maar besef tegelijk dat dit praatfestival ook de kunst van luisteren vergt.

Ik geloof in de ideeënkracht van burgers. Enkele jaren geleden werd in Nijmegen een burgertop belegd met honderden stadsbewoners, allemaal uitgeloot om mee te doen. Hier proefde je de bijzondere wijsheid van de massa.

Democratie en vrijheid zijn het meer dan waard om over te discussiëren. Zo vanzelfsprekend is democratie niet. Er hangen donkere wolken boven. Veel mensen voelen zich niet meer vertegenwoordigd door de politiek, voelen zich niet meer gehoord. Er is een groeiende kloof tussen hoog- en laagopgeleiden.

Luisteren naar die ander, respect voor elkaars mening is meer dan ooit nodig. Op social media word je vaak gevoed met je eigen gelijk. Te snel wordt van iemand met een andere mening een vijand gemaakt. Alsof er maar één waarheid is. Het Democratiefestival biedt kansen die trend te doorbreken. Samen zoeken naar wat ons bindt en vooruit helpt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.