ROC Nijmegen.
Volledig scherm
ROC Nijmegen. © Gerard Verschooten

ROC Nijmegen blijft tot zomervakantie grotendeels op slot

NIJMEGEN - ROC Nijmegen blijft tot de zomervakantie grotendeels dicht. Het onderwijs voor de 10.000 studenten zal net als nu het geval is, de komende maanden zoveel mogelijk ‘op afstand’ gegeven worden. 

Alleen waar het niet anders kan, krijgen studenten vanaf 11 mei mondjesmaat praktijkonderwijs en toetsen op school.

,,Daarbij volgen we strikt de richtlijnen die het RIVM in verband met corona voorschrijft. We zorgen dat er in de klassen en praktijklokalen gegarandeerd minimaal 1,5 meter afstand kan worden gehouden”, aldus een woordvoerster.

Kapper en nagelstylist

‘Fysieke’ lessen die bij voorkeur moeten doorgaan - ROC Nijmegen richt zich op 11 mei als opstartdatum - zijn met name de onderwijsuren waarbij praktijkervaringen gesimuleerd worden. 

,,Dat zijn vakken die je thuis niet kunt oefenen, omdat je de middelen niet hebt. Bijvoorbeeld het bakken van brood of taarten is niet mogelijk als je geen goede keukenuitrusting hebt. Het instrueren van het installeren van een technische installatie is ook niet mogelijk op afstand. Verder is didactisch toezicht nodig van een docent om waar nodig bij te sturen.”

Onduidelijk is nog hoe het gaat bij opleidingen voor contactberoepen als kapper en nagelstylist. ,,Ook daar volgen we de lijn van het RIVM. Mogelijk is er voor kappers en nagelstudio’s vanaf 28 april meer vrijheid, dan krijgen wij die mogelijk ook. Maar anders kijken we naar hoe we met andere noodverbanden het vervolg in de opleidingen zo soepel mogelijk kunnen garanderen.”

Quote

Door nu al duidelijk­heid te geven tot de zomervakan­tie, willen we tegemoetko­men aan de wens van veel studenten en medewer­kers voor houvast.

Woordvoerster

Horeca plat

Gewoonlijk doen de studenten praktijkervaring op in leerbedrijven. ,,Maar de horeca ligt plat, dus ook voor onze studenten.” 

Op de diverse onderwijslocaties van ROC Nijmegen worden per 11 mei waar nodig zogeheten ‘ontwikkelingsgerichte’ toetsen afgenomen. Dat zijn toetsen waarbij studenten bijvoorbeeld feedback krijgen over hun studievoortgang. ,,Bij deze gesprekken moet je soms studenten echt in de ogen kunnen kijken. De emotie komt vaak beter over als je bij elkaar in een ruimte zit.”

Met het besluit om zoveel mogelijk de deuren op slot te houden, loopt ROC Nijmegen vooruit op landelijke regelgeving. De rijksoverheid heeft scholen in verband met de coronacrisis opdracht gegeven tot minimaal 28 april de deuren gesloten te houden. 21 april komt een landelijk besluit over hoe het daarna verder gaat met de scholen.

Houvast

Een woordvoerster van ROC Nijmegen: ,,Door nu al duidelijkheid te geven tot de zomervakantie, willen we tegemoetkomen aan de wens van veel studenten en medewerkers voor houvast. We merken dat de behoefte aan vooruit kunnen kijken met de schoolplanning groot is.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.