Volledig scherm
De nieuwe botenloods voor de Spiegelwaal, nu nog in Amsterdam. © Cor Scheffers

Roeivereniging De Waal koopt botenloods voor in Spiegelwaal

NIJMEGEN - Roeivereniging De Waal heeft in Amsterdam een tweedehands botenloods gekocht die in de Spiegelwaal moet komen te liggen. Er moet eerst nog wel een vergunning geregeld worden. Maar deze week wordt de botenloods van 30 meter lang, 7,5 meter breed en 5,20 hoog al van Amsterdam naar Nijmegen gesleept. Voorlopig komt het gevaarte te liggen in de Oostkanaalhaven in afwachting van een vergunning voor de Spiegelwaal. 

Het was lang de bedoeling dat roeiclub De Waal met vijf andere watersportverenigingen zou trekken in het Bastion, de grote leegstaande ruimte onder de oprit naar de Waalbrug. Maar de roeivereniging haakte af, omdat het Bastion bovenaan een steil talud naar de Spiegelwaal ligt. ,,Voor oudere leden, zeker voor de dames, is het bijna niet te doen om onze roeiboten vanaf het Bastion in het water te krijgen”, legt Scheffers uit. ,,Wij hebben zware boten die stabieler in het water liggen. Je glijdt snel uit op de gladde helling of loopt op een andere manier blessures op. Ik zelf heb al een keer mijn middenhandsbeentje gebroken.” 

Draagkrachtig

De voorzitter van De Waal is bang dat de oudere leden uiteindelijk zullen bedanken als ze te veel met de boten moeten slepen. ,,Als vereniging kun je dan niet groeien. De oudere leden zijn draagkrachtig, hebben veel vrije tijd en kunnen daardoor meer vrijwilligerswerk doen.” Daarom kiest de vereniging ervoor een gebruiksvriendelijke botenloods in de Spiegelwaal te leggen. ,,De vergunningen zijn aangevraagd bij Rijkswaterstaat en de gemeente.”

Quote

De oudere leden zijn draagkrach­tig, hebben veel vrije tijd

Cor Scheffers, Voorzitter De Waal

Een koopje

Met een aankoopbedrag van 37.500 euro is Scheffers ervan overtuigd dat hij een koopje voor zijn vereniging binnen heeft gehaald, in vergelijking met de huurprijs die De Waal voor het Bastion moest betalen. ,,We moeten het nog wel helemaal opknappen, maar dat geld hebben we binnen paar jaar terug verdiend.”

Er wordt overigens nog steeds gewerkt aan een groot watersportcentrum in het Bastion, ook nu De Waal zijn eigen plan heeft getrokken. De vijf andere gegadigden willen nog steeds in de ruimte bij de Waalbrug trekken: de roeiers van Phocas, de kanoërs van NKSV De Batavier, de windsurfers van Aeolus, de zeilers van de Loefbijter en de Nijmeegse Reddingsbrigade. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.