Volledig scherm
Het Goffertstadion van boven. © Gerard Verschooten

Rookverbod: NEC wil roker met zachte hand te lijf

NIJMEGEN - NEC-fans mogen met ingang van het voetbalseizoen 2020/2021 nergens meer roken in het Goffertstadion. NEC gaat het rookverbod met zachte hand handhaven. 

,,We gaan geen boetes uitdelen, wel stewards speciaal trainen in hoe je op tactvolle wijze rokers in het stadion kunt corrigeren”, aldus een voorlichter van NEC.

Eerder dit jaar wilde NEC roken nog überhaupt niet radicaal verbieden in de Goffert. Maar de KNVB legt het rookverbod nu dwingend op aan alle eredivisie- en Keuken Kampioen Divisieclubs. Dat is gisteren bekend geworden.

In De Goffert is het rookverbod op dit moment nog maar beperkt tot drie gezinsvakken. Verder mag overal in het stadion de vlam in de sigaret. 

KNVB-rookvrij

NEC is niet van plan om komend seizoen, dus vooruitlopend op het KNVB-rookverbod per augustus 2020, al méér vakken rookvrij te krijgen. De woordvoerder licht toe: ,,Het is een maatregel die voor het hele stadion gaat gelden. Het is voor ons geen optie om eerder al vakken rookvrij te maken voordat de maatregel definitief van kracht is.”

Nieuwsbrieven

Quote

We beginnen zo snel mogelijk met het bewust maken van supporters.

Voorlichter NEC

Wel gaat de club er volgens de voorlichter alles aan doen om het rookverbod vanaf de zomer 2020 zo goed mogelijk te regelen. ,,We beginnen zo snel mogelijk met het bewust maken van supporters dat de maatregel er aan komt”, legt hij uit.

 ,,We gaan borden ophangen dat dit staat te gebeuren. Ook gaan we hierover voorlichting geven naar de supporters toe, in allerlei nieuwsbrieven en andere berichten. Zodat er in de zomer van 2020 geen misverstand meer over kan bestaan.”

Niet juichend ontvangen

Het rookverbod is een maatregel die bij de ‘volksclub’ lang niet door iedereen juichend wordt ontvangen. ,,We zijn een arbeidersclub. Zwarte koffie, shaggie op de lip en de mouwen opgestroopt. Dát is NEC”, verklaarde eerder NEC-supporter en volkszanger Jean Knipping een onder supporters breed gedragen gevoel. 

Quote

Zwarte koffie, shaggie op de lip en de mouwen opge­stroopt. Dát is NEC

Jean Knipping, Supporter en zanger

De supportersvereniging van NEC is evenmin enthousiast, maar legt zich er wel bij neer. Voorzitter Jeroen Rengers: ,,Als supportersvereniging begrijpen we de standpunten van zowel rokers als niet-rokers. Een oplossing waarbij er voor rokers een mogelijkheid wordt gegeven, was wenselijker geweest. Echter past dit verbod wel in de landelijke tendens van het algeheel verbieden van roken op openbare plekken.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.