De Nijmeegse hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk. Foto: Bert Beelen
Volledig scherm
De Nijmeegse hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk. Foto: Bert Beelen

Roos Vonk alsnog op het matje geroepen

NIJMEGEN - Hoogleraar Roos Vonk wordt door het bestuur van de Radboud Universiteit alsnog op het matje geroepen vanwege haar tweet van vorige week waarin ze liet weten minister Kamp op z'n bek te willen slaan.

De woede-uitbarsting van Vonk kwam na uitlatingen van de bewindsman over de mogelijke boringen naar schaliegas.

Niet door de beugel
Vonden rector magnificus Kortmann en collegevoorzitter Meijer vorige week nog dat Vonk niet op haar tweet kon worden aangesproken omdat ze die als privépersoon verstuurde, nu zeggen de bestuurders dat Vonks taalgebruik niet door de beugel kan, 'en zeker niet voor een hoogleraar', aldus hun verklaring.

24 uur per dag hoogleraar
'Uitlatingen van wetenschappers hebben een rechtstreekse invloed op het beeld dat burgers van de wetenschap hebben. Ook als die uitlatingen niets met onderwijs of onderzoek te maken hebben. Een wetenschapper en zeker een hoogleraar is dat 24 uur per dag en zeven dagen per week en dient zich daarnaar te gedragen', zeggen Kortmann en Meijer. Volgens de woordvoerder van de Radboud Universiteit heeft het bestuur van de universiteit deze kwestie 'contact met professor Vonk'. Wat dat betekent wil hij niet zeggen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.