Volledig scherm
De Nijmeegse hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk. Foto: Bert Beelen

Roos Vonk alsnog op het matje geroepen

NIJMEGEN - Hoogleraar Roos Vonk wordt door het bestuur van de Radboud Universiteit alsnog op het matje geroepen vanwege haar tweet van vorige week waarin ze liet weten minister Kamp op z'n bek te willen slaan.

De woede-uitbarsting van Vonk kwam na uitlatingen van de bewindsman over de mogelijke boringen naar schaliegas.

Niet door de beugel
Vonden rector magnificus Kortmann en collegevoorzitter Meijer vorige week nog dat Vonk niet op haar tweet kon worden aangesproken omdat ze die als privépersoon verstuurde, nu zeggen de bestuurders dat Vonks taalgebruik niet door de beugel kan, 'en zeker niet voor een hoogleraar', aldus hun verklaring.

24 uur per dag hoogleraar
'Uitlatingen van wetenschappers hebben een rechtstreekse invloed op het beeld dat burgers van de wetenschap hebben. Ook als die uitlatingen niets met onderwijs of onderzoek te maken hebben. Een wetenschapper en zeker een hoogleraar is dat 24 uur per dag en zeven dagen per week en dient zich daarnaar te gedragen', zeggen Kortmann en Meijer. Volgens de woordvoerder van de Radboud Universiteit heeft het bestuur van de universiteit deze kwestie 'contact met professor Vonk'. Wat dat betekent wil hij niet zeggen.

 1. NEC wordt winnende goal door de neus geboord

  NEC wordt winnende goal door de neus geboord

  NIJMEGEN - NEC werd vrijdagavond bestolen tegen MVV. In Maastricht hielden de Limburgers de Nijmeegse eerstedivisionist op 0-0, maar dan alleen omdat een glaszuiver doelpunt van Zian Flemming door Edwin de Graaf werd genegeerd. Flemming schoot vier minuten voor tijd tegen de onderkant van de lat, waarna de bal vanachter de doellijn terug het veld in stuiterde. ‘Geen goal’ gaf de scheidsrechter zwaaiend aan. De beelden bewezen later het ongelijk van De Graaf.
 2. 't Plein: Tuinvogeltelling
  PREMIUM
  COLUMN

  't Plein: Tuinvogel­tel­ling

  NIJMEGEN - Onlangs las ik in een studie dat door de ruilverkaveling zo'n 80 procent van de akkervogels is verdwenen. Het te open weidelandschap is de oorzaak. Gelukkig las ik tegelijk over de kansen om die vogels weer terug te krijgen. Op de Doornikse Natuurakkers bij Lent waar heggen, struiken, bloemrijke velden en fruitbomen weer een prominente plek hebben gekregen, zijn intussen weer 59 soorten broedvogels gespot. Dit zou de 'gewone boer' toch moeten stimuleren rond zijn akkers ook (weer) zulke échte natuurstroken aan te leggen.
 3. Steun voor klimaatactivist Lars (12) na ophef: ‘Verzet tegen kind met een mening is lekker makkelijk’
  PREMIUM

  Steun voor klimaatac­ti­vist Lars (12) na ophef: ‘Verzet tegen kind met een mening is lekker makkelijk’

  ARNHEM - ,,Ik ken wél kinderen die door hun ouders gedwongen op voetbal moeten, maar geen kinderen die van hun ouders de provincie moeten toespreken.’’ Kindercorrespondent Tako Rietveld (40), die al sinds jaar en dag opkomt voor de mening van kinderen, vindt alle commotie die is ontstaan door de actie van de 12-jarige Lars Westra uit Nijmegen eigenlijk wel prima.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.