Volledig scherm
Roos Vonk © Bert Beelen

Roos Vonk verontschuldigt zich voor tweet

NIJMEGEN - ‘Ik heb het verkeerde voorbeeld gegeven. Zeker aan studenten.’ En: ‘Geschreven in een stemming van ergernis en machteloosheid’.

Hoogleraar Roos Vonk is met een verklaring op haar website www.roosvonk.nl diep door het stof gegaan voor haar toon en woordkeus in haar omstreden tweet waarin ze minister Kamp ‘op zijn smoel wilde slaan’ vanwege zijn schaliegas-standpunt.
Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, heeft naar eigen zeggen de bewindsman ook per brief excuses aangeboden. De hoogleraar vindt dat ze ‘lukraak een impuls eruit heeft geknald’. Zij vindt dat haar woordkeus ongepast was en dat zulks haar als professor niet past. ‘Dat spijt me’ aldus haar ‘sorry-verklaring’.
Des te pijnlijker vindt Vonk het zelf omdat ze aan studenten het verkeerde voorbeeld heeft gegeven.
De tweet van Vonk trok ruim twee weken geleden veel aandacht, met name door de toon en de woordkeus. Vonk schrijft: ‘Deze tweet (over Henk Kamp) en de daaraan voorafgaande (over Albert Heijn) heb ik geschreven in een stemming van ergernis en machteloosheid ­ niet als psycholoog of hoogleraar, maar gewoon als burger met idealen.’
Ze probeerde daarna op Twitter de bewuste tweet te relativeren, in de hoop dat de commotie dan snel zou overwaaien. ‘Ik ben het volledig eens met het college van bestuur van de Radboud Universiteit, dat dit een volstrekt foutieve inschatting was, omdat ik hiermee juist de indruk wekte dat ik er niet zo zwaar aan tilde. Ten onrechte, dus dat wil ik graag rechtzetten.’
Vonk haalt aan dat ze zelf altijd in haar boeken, colleges en lezingen laat blijken ‘dat we als mens onze hogere mentale vermogens moeten benutten en onze primaire impulsen moeten beheersen, om ‘emotionele onzindelijkheid’ te voorkomen’.
Ze vindt het pijnlijk dat ze het verkeerde voorbeeld heeft gegeven, zeker aan studenten ‘van wie wij ook eisen dat ze hun taalgebruik matigen als ze bijvoorbeeld een klacht hebben over een docent’.
Tot slot maakt ze een kanttekening bij de opvatting dat een hoogleraar ook maar een mens is. ‘Maar een hoogleraar wordt ook geacht een weldenkend mens te zijn, die de gevolgen van zijn uitlatingen overziet en niet lukraak iedere impuls eruit knalt. Dat heb ik wel gedaan en dat spijt me’, aldus Vonk in haar verklaring.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.