De Nijmeegse hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk. Foto: Bert Beelen
Volledig scherm
De Nijmeegse hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk. Foto: Bert Beelen

Roos Vonk wil minister Kamp 'op zijn bek slaan'

NIJMEGEN - Hoogleraar Roos Vonk, verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, heeft op Twitter flink uitgehaald naar minister Henk Kamp van Economische Zaken. Maandagavond twitterde ze dat ze zin had om 'dat uitgestreken smoelwerk van Kamp op z'n bek te slaan'.

Vonk was blijkbaar boos over uitspraken van de minister over de mogelijke boringen naar schaliegas. "We worden verneukt!", twitterde Vonk er achteraan.

Schijndemocratie
Een paar uur later en na veel reuring door haar tweet, twitterde ze: "Wat een drukte om niks. Schoot even uit m'n slof. Sorry, hoor. Gebeurt zo vaak op Twitter!" Ze verklaarde dat haar woede werd veroorzaakt door de 'schijndemocratie' in Nederland. "Grote partijen met het meeste geld voeren achter de schermen de regie, is mijn gevoel."

Privé-persoon
Volgens woordvoerder Martijn Gerritsen van de Radboud Universiteit zal hoogleraar Vonk niet op haar omstreden tweet worden aangesproken. "Roos Vonk heeft haar uitspraak als privé-persoon gedaan. Wat ze op Twitter zegt valt, volledig onder haar eigen verantwoordelijkheid. Met de universiteit heeft het niets te maken."

Hufterig
In 2011 kwam Vonk in opspraak na een onderzoek, uitgevoerd samen met onder anderen de Tilburgse hoogleraar Diederik Stapel, waaruit zou blijken dat vleeseters meer hufterig zouden zijn dan niet-vleeseters. Later bleek dat de onderzoeksresultaten door Stapel waren vervalst. Er werd een onderzoek ingesteld naar de rol van Vonk in die kwestie en ze werd door de Radboud Universiteit berispt.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.