Ruben heeft een dwarslaesie, maar kan dankzij exo-skelet even meelopen voor goed doel

videoUBBERGEN - Ruben de Sain in zijn exo-skelet en Gert-Jan Oskam met rollator zijn zondag twee van de 130 deelnemers aan de Wings for Life World Run op het terrein van de St. Maartenskliniek. Zij zamelden geld in voor onderzoek naar behandeling van een dwarslaesie. 

Volledig scherm
Ruben de Sain in zijn exo-skelet tijdens de Wings for Life World Run bij de Maartenskliniek. © Theo Peeters

Hardlopend, wandelend, in rolstoel of met rollator. Hóe de deelnemers zich over het parcours verplaatsen en welke afstand ze afleggen maakt niet uit, allemaal zetten ze zich in voor onderzoek naar dwarslaesie-behandeling. ,,Er zijn de afgelopen jaren echt grote stappen gezet naar genezing”, zegt revalidatiearts en organisator Ilse van Nes. Levend bewijs van het resultaat van onderzoek is onder anderen Ruben de Sain.

De Sain (36), die een complete dwarslaesie heeft, heeft sinds drie jaar een eigen exoskelet, te vergelijken met een robotpak. De benodigde 85.000 euro zamelde hij binnen een week in via crowdfunding. ,,Het pak is niet functioneel, zoals mijn rolstoel dat wel is. Maar het is zo mooi om weer te kunnen staan. Dan schiet alles weer op zijn plek, voor mijn gevoel. Zitten is het nieuwe roken hè, haha.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.