Een Sunset March eerder dit jaar.
Volledig scherm
Een Sunset March eerder dit jaar. © Gerard Burgers

Ruim 2.000 deelnemers verwacht bij speciale Sunset March op De Oversteek

NIJMEGEN - Het wordt erg druk zaterdagavond bij de speciale editie van de Sunset March, waaraan heel Nijmegen kan meedoen. De gemeente verwacht meer dan tweeduizend deelnemers, die vertrekken van het Nyma-terrein aan de Nijmeegse kant van stadsbrug De Oversteek. 

De Sunset March is een dagelijks eerbetoon aan de 48 Amerikaanse militairen die sneuvelden bij de heldhaftige oversteek in september 1944.

,,Er hadden zich vrijdag aan het eind van de middag al zo’n 1650 mensen aangemeld”, zegt een woordvoerder van de gemeente Nijmegen. ,,Bovendien heeft een groot aantal mensen op Facebook aangeven dat ze komen. Daar zitten natuurlijk wel wel dubbelingen in. Verder is het natuurlijk erg mooi weer. Begin van de week hebben we ook gemeld dat belangstellenden zich niet per se hoeven te melden, als ze willen komen.” Hoe druk het echt wordt is moeilijk in te schatten.

Route aangepast vanwege drukte

Bij het 75-jarig jubileum is er deze zaterdag een speciale editie. Vanwege de drukte is de route ook aangepast. Vanaf het Nyma-terrein gaat iedereen de trappen op naar het fietspad van stadsbrug de Oversteek. Dat is afgesloten voor ander verkeer. De stoet loopt niet door naar de trappen van de Oosterhoutsedijk, vlakbij het monument van De Oversteek, maar gaat al eerder naar beneden en loopt via eiland Veur-Lent en de Zaligebrug. Zo komt de massa via een andere weg op de dijk en is er meer opstelruimte.

Onderweg zijn enkele eenmalige elementen geregeld. 48 jongeren tussen de 18 en 30 jaar, de leeftijd van de gesneuvelden, lopen elk met een portret mee in de massa. Op de brug zijn lichtstralen gericht, op een ponton van de nevengeul zingt een operazangeres. Verder worden de namen van de gesneuvelden geprojecteerd op de dijk.

De Sunset March start om 19.45 uur. De route heen en terug bedraagt ongeveer 3,3 kilometer.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Keiharde kritiek op corona-aanpak: ‘Ze hebben alleen doden en ic-bedden geteld, alsof dat het enige is dat er toe doet’
    PREMIUM
    interview

    Keiharde kritiek op corona-aan­pak: ‘Ze hebben alleen doden en ic-bedden geteld, alsof dat het enige is dat er toe doet’

    NIJMEGEN - Gezondheidsminister Hugo de Jonge beticht hij van het ‘wekken van verkeerde verwachtingen’, virologen van ‘onbescheidenheid’. ,,Ze hebben alleen doden en ic-bedden geteld. Alsof dat het enige is dat er toe doet.’’ Hoogleraar ouderengeneeskunde Marcel Olde Rikkert kraakt harde noten over hoe Nederland tot nu toe is omgegaan met het virus, zijn ouderen, en met de jongere generaties.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.