Ruim 25 miljoen nodig voor opslag en presentatie Gelders erfgoed

NIJMEGEN  - Voor de opslag en presentatie van kunst en Gelders archeologisch erfgoed is op korte termijn ruim 25 miljoen euro nodig. Museum Het Valkhof, museum KAM en het archeologisch depot, alle in Nijmegen, zijn dringend toe aan ingrijpende verbouwingen.

Dat is de conclusie van een onderzoek van de gemeente Nijmegen, de provincie Gelderland en Museum Het Valkhof.

Alleen voor de verbouwing van rijksmonument museum KAM is al 3 miljoen euro gereserveerd. Over de rest van het benodigde geld moeten de Nijmeegse raad en de Gelderse Staten dit jaar een beslissing nemen.

Technische installaties moeten vervangen

Dat het nog vrij nieuwe Museum Het Valkhof toe is aan een grote opfrisbeurt was al langer bekend. Dinsdag is uit het onderzoek gebleken dat vernieuwing van het museum tussen de 13,5 en 14,4 miljoen euro gaat kosten. In de duurste variant duurt de verbouwing tot eind 2025.

Onderdeel van de renovatie is het vervangen van alle technische installaties. Als dat niet snel gebeurt, raakt het museum zijn registratie kwijt en moet het sluiten, waarschuwt directeur Hedwig Saam.

Daarnaast wil het nu zeer ontoegankelijk ogende museum het historische Valkhofpark en het Hunnerpark bij de museale omgeving betrekken. Nijmegen wil het museumgebouw aankopen.

Internationaal belang

Museum Het Valkhof op archiefbeeld.
Volledig scherm
Museum Het Valkhof op archiefbeeld. © DG

Gelderse archeologische bodemvondsten zijn nu over allerlei plekken verspreid. Gelderland en Nijmegen willen voor 8,3 miljoen euro een gemeenschappelijk depot inrichten.

Investeren in een nieuw depot is belangrijk, omdat in het bijzonder Nijmegen internationaal van groot belang is als vindplaats van vooral Romeinse resten, aldus de overheden. Museum KAM wordt de ruimte voor wetenschappelijk onderzoek en gedetailleerde informatie over gevonden bodemschatten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.