Koninginnelaan en Floraweg binnenkort vergunningsplichtig voor parkeren. Nijmegen, 23-4-2020 .
Volledig scherm
Koninginnelaan en Floraweg binnenkort vergunningsplichtig voor parkeren. Nijmegen, 23-4-2020 . © Gerard Verschooten

Ruim duizend mensen tekenen petitie
tegen betaald parkeren in Nijmegen-West

NIJMEGEN - Er moet absoluut géén betaald parkeren komen in Nijmegen-West. Dat vinden ruim duizend mensen die een petitie ondertekenden tegen het nieuwe parkeerplan van de gemeente. 

Veel bewoners van ‘West’ ervaren helemaal geen parkeerproblemen, meent initiatiefneemster van de petitie Angelique van Maassen. ,,In grote delen van de Wolfskuil en het Waterkwartier is parkeerruimte genoeg. En toch wil de gemeente dáár nu betaald parkeren invoeren. Onzin.”

Wethouder Harriët Tiemens is van plan het betaald-parkeren-gebied in Nijmegen-West, -Noord en -Oost flink uit te breiden. Zo hoopt ze meer ruimte voor nieuwbouw te creëren. Ook verwacht Tiemens op die manier de overlast terug te dringen van ‘sluipparkeerders’ - automobilisten die in een parkeerzone wonen of werken, maar hun voertuig tóch gratis willen stallen. 

‘Probleem oplossen wat niet bestaat’

Volgens Van Maassen (32) - opgegroeid in de Wolfskuil, nu woonachtig in Hees - speelt dat probleem in grote delen van Nijmegen-West niet. ,,Overlast van mensen die gratis willen parkeren, is er alleen in een paar straatjes achter het station. Zoek specifiek dáár een oplossing, zou ik zeggen. Maar laat niet ineens hele wijken voor een parkeervergunning betalen.”

Ze vervolgt: ,,Vrienden en familie uit de Wolfskuil en het Waterkwartier zijn boos. De gemeente wil een probleem oplossen wat er helemaal niet is. Dat stoot mij tegen de borst.”

Direct nadat Tiemens haar plannen lanceerde, startte Van Maassen online haar petitie tegen betaald parkeren in Nijmegen-West. Een kleine twee weken later zijn er al meer dan duizend steunbetuigingen binnen. ,,Ik heb de gemeente die link gemaild. Hopelijk houden ze rekening met de stem van de bewoners bij hun uiteindelijke besluit.”

Driehonderd handtekeningen

De gemeente heeft naast de oproep van de petitie-ondertekenaars inmiddels ook een bezwaarschrift ontvangen waaronder zo'n 300 handtekeningen staan. De ondertekenaars noemen invoering van betaald parkeren in Nijmegen-West ‘noodzakelijk, noch wenselijk’.

Nijmegenaren kunnen per mail op Tiemens’ parkeerplannen reageren. Ze hebben daarvoor tot morgen (6 mei) de tijd.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.