Rutte woedend over doodsbedreiging Baudet door Nijmeegse: ‘Totaal onacceptabel’

AMSTERDAM/ NIJMEGEN - Premier Mark Rutte is woedend over de doodsbedreiging aan het adres van Thierry Baudet door een 21-jarige vrouw uit Nijmegen. Hij noemt haar uitspraken ‘totaal onacceptabel’. De Nijmeegse, die maandagmiddag is gearresteerd, riep zaterdag tijdens een anti-racismedemonstratie in Amsterdam ‘Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf'.

,,Ja, ik ben er heel boos over dat we dit soort stommiteiten weer herhaald zien worden’’, zegt de premier, verwijzend naar de moord op LPF-politicus Pim Fortuyn in 2002. Ook bij andere partijen in Den Haag is de bedreiging hard aangekomen. CDA-leider Sybrand Buma en fractievoorzitter Rob Jetten van D66 spreken er schande van en PVV-leider Geert Wilders wil de vrouw ‘graag 21 jaar de bak in’.

De Nijmeegse werd maandagmiddag gearresteerd voor de bedreiging en opruiing. Zij herhaalde de doodsbedreiging aan het adres van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet vier keer, zo was te zien en horen op beelden, waarvan de laatste keer in de microfoon van een journalist die verslag deed van de betoging.

De politie in Amsterdam startte een onderzoek naar de bedreiging, dat leidde naar de Nijmeegse. Zij is opgepakt in haar woonplaats en wordt naar de hoofdstad gebracht voor verhoor. ,,Wij proberen duidelijk te krijgen wat er precies is gezegd op welke momenten en het verhoor van de verdachte moet daar helderheid in brengen’’, zegt de Amsterdamse politiewoordvoerder Marijke Stor. De politie Amsterdam leidt het het onderzoek.

Stor wil niet zeggen waar de vrouw in Nijmegen is aangehouden. Over hoe de politie haar op het spoor is gekomen en of de Nijmeegse een bekende is van de politie, doet zij evenmin uitspraken.

‘Dinsdag mogelijk weer vrij’

Het is nog maar de vraag hoe lang de Nijmeegse nog achter de tralies zit. ,,Als zij tijdens het eerste verhoor maandag heeft bekend dat ze de zin inderdaad heeft uitgesproken, kan ze morgen (dinsdag, red.) alweer buiten staan’’, zegt hoogleraar strafrecht Henny Sackers van de Radboud Universiteit in Nijmegen. ,,Want dan is de waarheidsvinding klaar. De politie kan dan hooguit nog een keer vragen of ze bij haar verklaring blijft, maar daarna moeten ze haar toch echt vrijlaten. Want je mag iemand niet langer vasthouden dan strikt noodzakelijk.’’

Waar het merendeel van Nederland schande spreekt van de uitspraken van de Nijmeegse, neemt de anti-fascistische beweging AFA Nederland er geen afstand van. De vrouw droeg zaterdag een spandoek met het logo van AFA Nederland. ,,Een reactie op één demonstrant vinden wij ongepast zolang invloedrijke politici als Baudet en Wilders hele bevolkingsgroepen demoniseren’’, zo verklaarde een woordvoerster van de beweging.

Volledig scherm
De 21-jarige vrouw uit Nijmegen die is aangehouden riep vier keer 'Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf'. © UP! Network/ screenshot
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.