Volledig scherm
PREMIUM
Nesrin Gungor runt kleurrijk gezinshuis RUYA. © Paul Rapp

Ruya is een kleurrijk gezinshuis dat er nog niet was

NIJMEGEN - Nesrin Gungor heeft sinds 1 februari gezinshuis Ruya in Nijmegen. Alle kinderen zijn welkom, maar ze focust zich op niet-Nederlandse kinderen. Jeugdzorginstelling Entrea Lindenhout is enthousiast over haar initiatief. ,,Dit is een verrijking voor ons aanbod. Zoiets hadden we nog niet.” 

Een Syrisch jongetje eet brood. Dan valt een stukje op de grond. Het jongetje raapt het op en kust het vlug drie keer. Dat heeft hij thuis zo geleerd. 

Maar hij is nu niet thuis bij zijn ouders, maar in het gezinshuis van Nesrin Gungor (44) in Nijmegen. Ze ziet het jongetje naar haar kijken. Klein als -ie is, moet hij even checken of dit wel kan hier. ,,Dat ik dit ritueel ken en hij dat al ziet in mijn blik, is dan zó geruststellend voor een kind.”

Gungor opende op 1 februari dit jaar gezinshuis Ruya, voor kinderen met een niet-westerse achtergrond. Het drama van een uithuisplaatsing is altijd groot, maar het kan voor kinderen en ouders toch een geruststelling zijn als die opvangplek rekening houdt met culturele kenmerken die voor het gezin en het kind belangrijk zijn. 

Zo’n plek voor niet-Nederlandse kinderen tot 16 jaar was er eigenlijk nog niet, constateerde Gungor, die hulpinstanties als Veilig Thuis adviseert over interculturele vraagstukken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.