Volledig scherm

Ruzie Kalorama met VGZ over zorggeld

NIJMEGEN - Kalorama, zorgkoepel in Beek en Nijmegen, is het niet eens met zorgkantoor VGZ dat Kalorama een ton zou moeten terugbetalen.

Het zorgkantoor heeft het geld verstrekt voor extra handen aan het bed. In plaats daarvan werd een softwarepakket aangeschaft. Bestuurder Marianne Strak van Kalorama: "We hebben software gekocht, zodat het personeel minder tijd kwijt is aan administratie en dus meer tijd aan zorg kan besteden. Het geld is volgens ons daarom precies volgens de doelstelling uitgegeven. Teruggeven van het geld is onredelijk."

Een onderzoek van dagblad AD heeft bij het VGZ-zorgkantoor de alarmbellen doen rinkelen. Volgens de landelijke krant heeft Kalorama het geld niet op de bedoelde wijze aangewend. Een VGZ- woordvoerster bevestigt de lezing van de krant.

Het zorgkantoor is verantwoordelijk voor de verdeling van AWBZ- gelden onder zorginstellingen in de regio. Het geld komt uit een landelijke pot van 370 miljoen. Die is bestemd voor het aannemen van extra personeel in de ouderenzorg. Ook mochten instellingen hiervan cursussen en opleidingen betalen die de zorg aan bed ten goede zou komen.

De ton, 108.000 om precies te zijn, waarover Kalorama en VGZ steggelen, maakt deel uit van een budget van een kleine twee miljoen dat de zorginstelling jaarlijks ontvangt van het zorgkantoor. "Een eerste inventarisatie heeft ons geleerd dat Kalorama 7 procent van het AWBZ-geld dat hierin zit, niet heeft besteed op de wijze waarop we dit hadden afgesproken", aldus de VGZ-woordvoerster.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.