Volledig scherm
De Nijmeegse scholiere Samantha Tolhuisen op het Westeraam in Elst. © Erik van 't Hullenaar

Samantha (18) al anderhalf jaar op zoek naar geschikte school

NIJMEGEN - Vrijwel al haar leeftijdsgenoten hebben een schooldiploma. Samantha Tolhuisen (18) uit Nijmegen nog niet. Ze zoekt al anderhalf jaar tevergeefs naar een geschikte school. Samantha was tot voor kort leerplichtig. Nu heeft ze de plicht om een diploma te halen. De Overheid noemt het een startkwalificatie.

Wat kan het probleem zijn?

Problemen
Nou, toegelaten te worden. Dat wil maar niet lukken. Talloze beloftes en steeds weer maanden wachten op antwoorden ten spijt. Samantha bleef in juni 2015 één jaar met veel persoonlijke problemen zitten in het derde jaar van het vmbo. Doorgaan op Het Westeraam werd haar afgeraden. Pogingen van haar en de vmbo-school in Elst om haar geplaatst te krijgen bij achtereenvolgens ROC Nijmegen, Flex College en REA College liepen telkens op niets uit.

Regels
Toch heeft de Nijmeegse de motivatie om naar school te gaan. Dat het dan toch niet lukt om de juiste school te vinden, is frustrerend. Haar moeder wijst met de beschuldigende vinger naar scholen en gemeente, die verzanden in bureaucratische regels. „Samantha is jong, creatief, talentvol. Dit vreet aan haar. En aan mij. Ik kan het niet langer aanzien hoe de toekomst van mijn dochter wordt vergooid."

Lees het complete verhaal mét onder meer de reactie van Het Westeraam in De Gelderlander van dinsdag 22 november, editie Nijmegen, of bekijk de e-paper.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.