Sauna? Of groene vingers van hennepkwekerij?

NIJMEGEN - De politie in Nijmegen grijpt het winterweer aan om mogelijke hennepkwekerijen op te sporen. Op Facebook en Instagram publiceert de politie een foto van een dak van een woning waarop de sneeuw is gesmolten, terwijl dit bij de buren niet het geval is. 

Begeleidend commentaar: 'Het kan zijn dat jouw buurman een sauna op zolder heeft. Of groene vingers van een hennepkwekerij...' De politie roept iedereen op dergelijke daken te melden. ,,Zodat we kunnen onderzoeken of inderdaad sprake is van een hennepkwekerij’’, aldus een woordvoerder.

Hennep kweken is sowieso illegaal. ,,Maar het is vooral ook een gevaar voor de omgeving vanwege de grotere kans op brand. Dat geldt ook al bij een hobbykweker’’, zo verklaart de woordvoerder waarom melden, al dan niet anoniem, verstandig is. 

De benodigde stroomaansluitingen zijn volgens hem zelden volgens de regels aangelegd. ,,Vaker wordt stroom illegaal afgetapt via een provisorische aansluiting op een meterkast. Die raakt overbelast. Dan heb je snel kortsluiting.’’

Volledig scherm
Gesmolten sneeuw op een dak. Sauna? Of een hennepkwekerij? © Politie Nijmegen-Zuid

Slechter geïsoleerd

Volgens de woordvoerder wijst gesmolten sneeuw op een dak overigens niet altijd op een kwekerij. ,,Het kan ook zijn dat de zolder slechter is geïsoleerd. Dan ontsnapt hier relatief veel warmte, waardoor de sneeuw eerder kan smelten dan bij de buren.’’ Dan komt de politie voor niets controleren. ,,Maar we nemen liever het zekere voor het onzekere.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.