Volledig scherm
Goed te zien is de hap die het vrachtschip uit de romp van het passagiersschip Edelweiss heeft genomen. © Bert Beelen

Schade Zwitsers cruiseschip enorm, ook extra bussen voor passagiers onderweg

UpdateNIJMEGEN - De schade aan het Zwitserse cruiseschip Edelweiss, dat in de nacht van dinsdag op woensdag ter hoogte van Nijmegen in botsing kwam met een vrachtschip, is enorm. Zowel de Edelweiss als het vrachtschip zijn behoorlijk gehavend. Woensdagochtend rond tien uur is een begin gemaakt met het afslepen van het cruiseschip. Het vrachtschip Forenso is al afgesleept en ligt aan de Waalkade.

Over de oorzaak van de aanvaring, die plaatsvond rond half vier ’s nachts, is nog niets bekend. De circa 160 passagiers, grotendeels met Zwitserse nationaliteit, konden met hulp van toegesnelde hulpdiensten snel worden geëvacueerd. Zij zijn opgevangen in het stadhuis van de gemeente Nijmegen. In de loop van de woensdagochtend kunnen zij hun tocht richting het westen van het land vervolgen.

Vervangend schip
Rond 10.15 uur is een vervangend passagiersschip de haven bij Nijmegen binnengevaren, waarmee de reizigers hun cruise kunnen voortzetten. Voor passagiers die even niet meer per schip willen reizen, zijn bussen beschikbaar.      

De schrik zit er goed in, zegt één van de passagiers in het stadhuis: ,,Het liefst zou ik nu direct terug willen naar Zwitserland.”

Reparatie
Vanmiddag wordt de Forenso bevrijd van het brokstuk verwrongen staal dat na de botsing aan de boeg is blijven hangen. De verwachting is dat het vrachtschip daarna de reis richting Keulen zal vervolgen. Daar vindt dat ook een (nood-)reparatie plaats.

Bekijk hieronder een fotoserie van de gebeurtenissen.

Volledig scherm
Passagiersschip Edelweiss ligt de hele ochtend tegen een van de peilers van de Nijmeegse spoorbrug aangeplakt nadat het afgelopen nacht in aanvaring is gekomen met een vrachtschip. © Bert Beelen
Volledig scherm
De schade aan passagiersschip Edelweiss is aanzienlijk. © Bert Beelen
Volledig scherm
Het passagiersschip waarmee een deel van de opvarenden van de gestrande Edelweiss hun cruise zullen voortzetten, komt rond 10.15 uur aan in Nijmegen. © DG
Volledig scherm
Medewerkers van het kraanschip Hebbes verlossen de Forenso van een hoop verwrongen staal. Die bleef achter aan de boeg nadat het schip afgelopen nacht in aanvaring kwam met een passagiersschip. © Paul Rapp
Volledig scherm
Passagiersschip Edelweiss wordt weggesleept na de aanvaring afgelopen nacht op de Waal bij Nijmegen. © Paul Rapp
Volledig scherm
In de haven van Nijmegen wordt woensdagmiddag de vracht van het gehavende schip Edelweiss overgeladen naar de Oscar Wilde. Die vervoert de 160 passagiers verder richting het westen. © Paul Rapp
Volledig scherm
De ‘hap’ die uit de Edelweiss is genomen, hangt nog aan de romp van het vrachtschip. © Paul Rapp
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.