Volledig scherm
foto: StockXchng

Schapen en dassen attractie in vennengebied

NIJMEGEN - De schapen zijn terug in de Overasseltse en Hatertse Vennen. 250 Kempische Heideschapen grazen tussen nu en eind september de heidegronden tussen Overasselt, Nijmegen en Alverna af. Hun werk heeft nut voor de natuur, maar levert ook mooie plaatjes op voor bezoekers van het gebied.

Over een maand wordt dat zeker voor kinderen nog aantrekkelijker: in juli opent er een avontuurlijk 'beleefpad' langs de rode wandelroute.

Lang en kort

De schapen komen van het Venlose bedrijf Wassum en worden gehoed door herder Jef Gielen. Hij leidt de dieren op planmatige wijze door het natuurgebied. Staatsbosbeheer heeft precies in beeld gebracht waar de dieren lang en waar ze kort moeten grazen om de natuur optimaal tot zijn recht te laten komen.

Grasmaaiers

Volgens boswachter Corien Koreman doen ze dat beter dan grasmaaiers. De schapen grazen selectief, zegt ze. Zo eten ze het pijpenstrootje op, maar laten ze de zeldzame moerasworfsklauw staan. "Bovendien kunnen ze prima langs de drassige randen van de vennen lopen, terwijl je daar met een grasmaaier niet kunt komen."

Beleefpad

Aan de andere attractie, het beleefpad, wordt de hele lente al gewerkt. Koreman hoopt dat het voor de zomervakantie klaar is. Het pad bestaat uit vier speelplekken voor kinderen. Kinderen kunnen met een kabelbaan tussen bomen roetsjen, boven het water van een ven zweven en met een klimparcours de bomen in. Hoofdattractie is een nagebouwde dassenburcht waar kinderen zelf doorheen kunnen kruipen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.