Volledig scherm

'Schepen uit Duitsland mogen als eerste onder nieuwe stadsbrug door'

NIJMEGEN - Als zaterdag de Waal na het plaatsen van de nieuwe stadsbrug bij Nijmegen weer vrij is, mogen de vaartuigen vanuit Duitsland richting Rotterdam als eerst onder stadsbrug doorvaren. Dat laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.

„Een schip vanuit Duitsland naar Rotterdam vaart met de stroom mee en krijgt dus voorrang”, verduidelijkt een woordvoerder van Rijkswaterstaat, dat de schepen die weer moeten terugdraaien begeleidt. De woordvoerder legt uit waarom de schepen draaien. „Bij schepen met een behoorlijke omvang trekt de stroom hard aan het schip. Deze draaien dan 180 graden, aangezien de meeste schepen twee ankers aan de voorkant hebben. Die zijn toch een stuk steviger dan ééntje aan de achterkant. Maar welk anker een schip gebruikt, voor of achter, is aan het professionele oordeel van de schipper.”

Niet elk schip hoeft te wachten. Als de afmetingen van het schip dat toestaan, kan er volgens Rijkswaterstaat worden omgevaren. „Scheepvaart vanuit Duitsland - en vice versa - kan gebruik maken van de omleidingsroute via Pannerdensch Kanaal, Neder-Rijn en Lek. Via het Amsterdam-Rijnkanaal kunnen zij dan de Waal weer op. Rijkswaterstaat verruimt de bedientijden van de sluizen op de omvaarroute.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.