Volledig scherm
Nijmeegse highlights op een 'schilderij' van knopen van kunstenares Gerda Fransman. © Bert Beelen

'Schilderij' van knopen als ode aan Nijmegen

NIJMEGEN - Een schilderij opgebouwd uit knopen. Bewoners van Nijmegen leverden materiaal aan voor een bijzonder kunstwerk van Gerda Fransman. Ze maakte in vijf maanden tijd een 'knopenschilderij' met als titel 100 jaar Nijmegen, als knopen praten konden.

Fransman is kunstenares en docente aan het Karel de Grote College in Nijmegen. Haar kunstwerken zijn gewoonlijk gemaakt van wol, maar dit keer liep het anders. Ze was onder de indruk geraakt van een schilderij van knopen en het effect van het materiaal.

Oproep

Quote

Sommige knopen zijn misschien wel 100 jaar geleden in Nijmegen gedragen

Gerda Fransman

Om aan voldoende knopen te komen, plaatste ze een oproep in de rubriek 'Lezers helpen Lezers' van De Gelderlander. ,,De telefoon bleef maar rinkelen'', zegt ze. ,,Uiteindelijk heb ik me beperkt tot Nijmegen en heb een   'knopen-route' door de stad gemaakt om ze op te halen.''

De inspiratie voor het schilderij put ze uit het gekregen materiaal. ,,Sommige knopen heb ik van oude dames gekregen. Sommige zijn misschien wel 100 jaar geleden in Nijmegen gedragen. Ik had dus echt een bijzondere schat in mijn bezit. Je kunt het zien als cultureel erfgoed. Ik besloot daarom dat het schilderij een ode aan Nijmegen moest zijn: van Nijmegenaren, voor Nijmegenaren!"

Waalbrug

Volledig scherm
Duizenden knopen kreeg Gerda Fransman aangeleverd, geschonken door talloze Nijmegenaren. © Bert Beelen

De kunstdocente maakte met hulp van haar leerlingen en collega's een compilatie van verschillende elementen uit de stad: de Waalbrug, de Waagh, de Oversteek, de Honigfabriek, Mariken, Moenen en zelfs het ROC zijn op het schilderij terug te vinden. 

In de lucht is het wapen van Nijmegen zichtbaar. ,,Door de glans van de verschillende knopen en kleuren schittert het kunstwerk prachtig. Hoe langer je er naar kijkt, hoe meer je ziet. Het verveelt nooit."

Het knopenkunstwerk is van 15 oktober tot 2 december te bewonderen tijdens een expositie van Gerda Fransman in de Schouwburg van Nijmegen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.