Volledig scherm
Een ondergrondse afvalcontainer. © Erna Lammers

Schillenboer mogelijk terug in Nijmegen

NIJMEGEN - De schillenboer van weleer keert mogelijk, in een modern jasje gestoken, terug in Nijmegen. Wethouder Renske Helmer wil zo’n ‘groene’ vuilnisophaler met een bakfiets groente- en fruitafval en andere etensresten laten ophalen in wijken met veel hoogbouw. Voor een definitief besluit wacht ze de resultaten af van enkele proeven met schillenboeren in andere steden.    

Recent bleek dat de bewoners van de hoogbouwcomplexen in Nijmegen weinig aan afvalscheiding doen.

Lastig
Ze vinden het waarschijnlijk te lastig om het afval te scheiden en alleen het gft te storten in de ondergrondse containers die bij de hoogbouw staan. Behalve het gft worden op grote schaal restafval, papier en glas in de containers gegooid. De gemeente loopt hierdoor ook nog eens inkomsten mis. Want het gebruik van de betaalde grote of kleine restafvalzak is minimaal bij de hoogbouw. Rond de containers is ook vaak restafval gewoon op straat te vinden.

Proef
De afgelopen maanden hebben enkele steden als proef een afvalophaler met een bakfiets geïntroduceerd. Helmer volgt die proeven nauwgezet. Ze let daarbij met name op de pilot van drie maanden in Rotterdam. Begin vorige maand is de schillenboer daar gestart.

Lees meer over de schillenboer in De Gelderlander van donderdag 6 oktober, editie Nijmegen, of bekijk de e-paper.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.