Volledig scherm
Filmposter van de Australische documentaire Dominion. © Dominion

Schokkende film tegen de bio-industrie te zien op stadsmuur in Hunnerpark

NIJMEGEN - Schokkende en heftige beelden over de donkere kant van de bio-industrie. Die zijn vanavond te zien in de Australische documentaire Dominion. De Partij voor de Dieren (PvdD) projecteert deze prijswinnende en omstreden film vanavond op de stadsmuur in het Hunnerpark in Nijmegen, in het kader van de campagnes voor de verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschappen. 

Burgemeester Krikke van Den Haag hield vertoning van de film op Het Plein in Den Haag onlangs nog op het laatste moment tegen, omdat de beelden te schokkend zouden zijn om het winkelend publiek aan bloot te stellen. Om aan de mogelijke bezwaren tegemoet te komen, koos de PvdD in Nijmegen voor een openbare locatie buiten het winkelgebied. 

Misstanden

,,De film bevat inderdaad behoorlijk heftige beelden", zegt Tim Zeegers, voorzitter van afdeling Gelderland van de PvdD. ,,Je ziet zowel de misstanden als ook wat er gangbaar is in de bio-industrie. We hopen dat mensen na het zien van deze film beter nadenken over wat ze op hun bord leggen.”

Dominion is gemaakt in Australië, deels met de verborgen camera. ,,Zo’n beetje alle dieren die we gebruiken voor consumptie, kleding of dierproeven komen in de film voorbij. De situatie hier is niet exact hetzelfde, maar op veel punten wel vergelijkbaar. De wet- en regelgeving bij ons is vaak iets strenger, waardoor dieren hier iets beter af zijn dan daar. Maar er zijn ook regels die hier juist soepeler zijn”, licht Zeegers toe. ,,Bovendien komen hier ook steeds vaker misstanden aan het licht.”

Lijsttrekkers

De film wordt ingeleid door Luuk van der Veer, lijsttrekker voor de Partij voor de Dieren voor de Provinciale Staten Gelderland en Paul van Gent, lijsttrekker voor Waterschap Rivierenland. 

De partij verwacht zo'n vijftig tot honderd bezoekers. Wie de film wil bekijken, wordt aangeraden warme kleding te dragen en eventueel zelf een stoel mee te nemen. De documentaire duurt ongeveer twee uur, de bijeenkomst begint om 19.30 uur.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.