School waarschuwt voor 'zelfmoordspel' Momo

NIJMEGEN - S04 De Windroos in Nijmegen, een school voor speciaal onderwijs, heeft ouders gewaarschuwd voor de Momo Challenge, een 'spel' dat spelers app'jes stuurt met steeds gevaarlijkere opdrachten. Omdat de laatste opdracht 'pleeg zelfmoord' is, wordt de Momo Challenge een zelfmoordspel genoemd, een variant op de uit 2016 bekende Blue Whale Challenge.    

Volledig scherm
Momo Challenge. © Youtube

De waarschuwingsbrief aan de ouders betekent niet dat de halve school al bezig was met de Momo Challenge, benadrukt schooldirecteur Jos Knoben. 

Integendeel: ,,Eén kind had het spel op zijn telefoon, maar nog niet geopend. Die ouder meldde zich geschrokken bij mij. Een andere ouder had ook al iets gehoord over Momo. Op hun verzoek heb ik alle ouders vorige week vrijdag een brief gestuurd.''

Nadat een ouder die brief op Facebook had gezet, werd die opgepikt door de media en 'totaal uit zijn verband gerukt', aldus Knoben. Dat zorgde er onder meer voor dat ouders van de andere drie Windroos-vestigingen in paniek belden. 

,,Dat was natuurlijk nooit de bedoeling'', zegt Knoben. ,,Maar ik wil niet de directeur zijn die later moet denken: had ik maar. We zijn een school voor kinderen die speciale aandacht nodig hebben. Fragiele kinderen die soms minder goed het verschil weten tussen feiten en fictie. Het idee was ouders te wijzen op het bestaan van deze challenge, dan kunnen ze erop letten.'' 

Knoben heeft tot nog toe van één collega-schooldirecteur in Nijmegen iets over de  Challenge gehoord. Spelers sturen een bericht naar het telefoonnummer van 'Momo' en ontvangen tientallen opdrachten. Wie er achter zit, is onbekend.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.