Volledig scherm
In juni bij de eerste (korte) werkonderbreking van leerkrachten namen moeders soms de les over op basisscholen. © Marlies Wessels

Schoolbesturen hebben begrip
voor stakende leraren basisonderwijs

NIJMEGEN - 'Natuurlijk steunen we onze leerkrachten bij hun wensen  voor een beter salaris en een vermindering van de werkdruk. We snappen hun wensen goed.' Zo reageren schoolbesturen in Nijmegen en regio op de aangekondigde staking van de basisschoolleraren op 5 oktober. 

Maar de besturen hebben nog geen idee wat de staking  voor gevolgen heeft. Doen alle leerkrachten mee?  Gaan de scholen allemaal helemaal op slot? Hoe moet de opvang van de kinderen geregeld worden, moet de school daar actie voor ondernemen of is  dit een verantwoordelijkheid voor de ouders? En  hebben de leerkrachten die staken recht op doorbetaling van hun loon of moeten ze gekort worden?

Gesprekken

Volgen Toine Janssen, bestuurder van Conexus waaronder 31 scholen vallen, zijn dit vragen waar de komende tijd over gesproken wordt met de directeuren van de verschillende scholen en met de teams. ,,Ook wij weten pas sinds dinsdagavond dat er een staking komt." 

Begrip

Janssen, maar ook andere bestuurders benadrukken dat ze de eisen van de leerkrachten goed begrijpen. ,,Ze moeten ongelooflijk veel ballen in de lucht houden. Hun inzet op school verdient een veel betere waardering." Marthijn Manders, algemeen-directeur van de scholenstichting Condor (tien basisscholen in de gemeente Berg en Dal) benadrukt hierbij dat ook op het belang van de ouders gelet moet worden. ,,We verzetten ons echter niet tegen een staking." Bestuurder Luciënne van den Brand van de Stichting Sint Josephscholen (13 basisscholen) onderstreept dat laatste ook. ,,Maar we moeten  wel afwachten wat bijvoorbeeld de Inspectie van ons eist."

Lesonderbreking

De schoolbesturen memoreren dat ze de in juni ook al de lesonderbreking gesteund hebben . Toen besloten de leraren om een uur later te beginnen. Zij werden voor die actie niet gekort op hun salaris.  Dat dreigde wel even bij enkele scholen in Wijchen. Na protesten werd dat besluit van de scholenstichting Kans en Kleur alsnog ingetrokken.

Salaris

Janssen van Conexus benadrukt dat de schoolbesturen wel moeten nadenken over stakingskosten. ,,We hebben 900 leerkrachten in dienst. Een dag staat  opgeteld voor 100.000 tot 150.000 euro aan salaris." Janssen weet ook niet uit zijn hoofd wat de regels hiervoor  zijn. ,,Ik geloof zelfs dat er een oude wet is uit 1998 die ons verplicht  om te melden aan het ministerie wie gestaakt hebben."

Stakingen in het onderwijs zijn zeldzaam. Janssen herinnert zich alleen nog een actie uit 2011. Toen was er een staking van een middag. Die staking had te maken   met de invoering van het passend onderwijs.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Patiënte klaagt na ‘levensgevaarlijke’ spoedoperatie over artsen Radboudumc en krijgt deels gelijk

    Patiënte klaagt na ‘levensge­vaar­lij­ke’ spoedopera­tie over artsen Radboudumc en krijgt deels gelijk

    ZWOLLE/NIJMEGEN – De klacht van een patiënte uit Zwolle tegen tien hartspecialisten in het Radboudumc in Nijmegen hebben in drie onderdelen doel getroffen. Een chirurg in opleiding kreeg een waarschuwing van de medische tuchtrechter voor twee klachtonderdelen, omdat ze tekort was geschoten in de communicatie. Een cardioloog is de fout in gegaan bij een nachtelijk telefoontje, maar kreeg daarvoor geen maatregel opgelegd.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.