Volledig scherm
Archieffoto: Medewerkers van de AFAC bij het ruimen van de fietsen © Foto DG

'Schrap die plastic touwtjes om fietsen bij NS-station in Nijmegen’

NIJMEGEN - Om te checken hoe lang fietsen ongebruikt in de stalling van het centraal station Nijmegen staan, plakt de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) eens in de 28 dagen een sticker op alle fietsen en knoopt een touwtje om het frame. Een plástic touwtje en daar moet Nijmegen zo snel mogelijk vanaf, vindt de Partij voor de Dieren.

Massa's van die plastic touwtjes zwerven nu rond bij het centraal station en in de verre omgeving, zegt Eline Lauret van de Partij voor de Dieren.

Dit afval is slecht voor het milieu, maar die touwtjes worden ook opgepikt door vogels die ze in het broedseizoen aanzien voor nestmateriaal. ,,En dan raken ze erin verstrikt en gaan dood", aldus Lauret. Haar partij heeft de wethouder al aangesproken op de plastic touwtjes. ,,Er is toegezegd dat er in het najaar gekeken wordt naar een ander controlesysteem.”

Quote

Dat zou in elk geval een biologisch afbreekba­re sticker moeten zijn.

Eline Lauret, Partij voor de Dieren

Dode vogels

Maar daarmee is het probleem volgens de Partij voor de Dieren niet opgelost. ,,We willen dat het gebruik van die plastic touwtjes tot die tijd wordt opgeschort. Dat scheelt weer gewonde en dode vogels en ik weet niet hoe veel rommel op straat.” 

Fietsers halen hun rijwiel uit de stalling, peuteren de sticker en het touwtje eraf en gooien die massaal op de grond.

De Partij voor de Dieren is ook niet blij met de plastic sticker die de AFAC gebruikt. ,,Dat zou in elk geval een biologisch afbreekbare sticker moeten zijn.” Lauret is voorstander van het digitale systeem dat de gemeente gebruikt in haar parkeergarage onder het stadhuis. ,,Zoiets zouden we voor de fietsenstallingen bij het station ook moeten hebben.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. LIVE: NEC na ruim een uur spelen op voorsprong tegen Jong PSV dankzij Flemming
    LIVE

    LIVE: NEC na ruim een uur spelen op voorsprong tegen Jong PSV dankzij Flemming

    NIJMEGEN - NEC treedt vanavond (aftrap 20.00 uur) tegen Jong PSV aan met drie nieuwe basiskrachten. Rens van Eijden speelt na ruim negen maanden weer een officieel duel bij de Nijmegenaren. De centrale verdediger kampte lange tijd met liesklachten. Ole Romeny en Jellert van Landschoot maken tegen de beloften uit Eindhoven eveneens hun rentree vanaf de eerste minuut. NEC wil de tweede periode in de eerste divisie succesvol van start gaan. Mis niets in het liveblog!

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.