Volledig scherm
Na de schietpartij in de Nijmeegse wijk Leuvensbroek heeft de politie extra gesurveilleerd. © DG

Schutter winkelcentrum
Leuvensbroek blijft in de cel

NIJMEGEN - De 21-jarige Nijmegenaar die op 2 april in het winkelcentrum van de wijk Leuvensbroek een 19-jarige plaatsgenoot na een scooterachtervolging beschoot, blijft in de cel. Dat heeft de rechtbank woensdag besloten tijdens een pro-formazitting. 

De Nijmegenaar wordt verdacht van poging tot moord. Hij moet de inhoudelijke behandeling van zijn zaak op 26 september achter slot en grendel afwachten. ,,De maatschappij zou niet begrijpen dat jij op vrije voeten komt”, motiveerde de voorzitter van de Arnhemse rechtbank deze beslissing na uitvoerig beraad. 

De advocaat van de verdachte had daarvoor een uitvoerig pleidooi gehouden om zijn cliënt de kans te geven de draad van zijn leven weer op te pakken. Wel honoreerde de rechtbank nagenoeg alle onderzoekswensen die de raadsman had ingediend. Tevens bleek tijdens deze pro-formazitting dat ook de recherche nader onderzoek moet doen naar DNA-sporen op de achtergebleven hulzen en naar inslagpunten in de muur waar de kogels terechtkwamen.

Bedreigingen

Aan de schietpartij op klaarlichte dag gingen volgens de advocaat maandenlange bedreigingen en afpersing vooraf door het 19-jarige slachtoffer en zijn broer. Zo zou er eerder een incident in een speeltuin hebben plaatsgevonden waarbij het 10-jarige broertje van de verdachte was bedreigd met een vuurwapen. Omdat zijn vader door gezondheidsproblemen was uitgeschakeld, voelde de verdachte zich genoodzaakt de bescherming van het gezin op zich te nemen. Op de noodlottige dag kwam het tot een confrontatie nadat hij zelf een klap op zijn neus had gekregen. ,,Het was stom dat ik schoot, het was een reflex”, gaf de verdachte toe. ,,Ik wilde alleen maar dreigen want ik was getergd.”

'Noodweer'

Inmiddels hebben de vader en de broer van de verdachte aangifte gedaan tegen het slachtoffer en zijn broer. Om meer helderheid te krijgen over de aanleiding van de schietpartij mag de raadsman hun strafbladen inzien. Daaruit zou volgens hem ‘een lijn’ kunnen blijken waardoor getuigen die zijn cliënt konden ontlasten, te bang zijn om verklaringen af te leggen. ,,Mogelijk is er sprake van noodweer geweest'', gaf de advocaat te kennen. Verder wees hij erop dat zijn cliënt nog geen strafblad heeft en bereid is tot gesprekken met het slachtoffer om het conflict uit de weg te ruimen. Het 19-jarige slachtoffer werd geraakt in hand en arm. Na een bezoek aan het ziekenhuis kon hij weer naar huis. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.