Volledig scherm
De omstreden poster die volgens de SGP in Gelderland vreemdgaan stimuleert © DG

SGP wil af van reclame Nijmeegse datingsite in bushokjes: ‘Dit stimuleert vreemdgaan’

NIJMEGEN - De Gelderse fractie van de SGP wil dat de provincie Gelderland reclameposters van de Nijmeegse datingsite Novamora verwijdert. Dat zegt fractievoorzitter Klaas Ruitenberg. Hij vindt de posters - waarop een schaars geklede dame op haar telefoon kijkt -  ‘aanstootgevend’ en in ‘strijd met Gods woord’.  

Novamora laat in een reactie weten dat ze juist in gebieden met een grote SGP-aanhang goed scoren: ,,Daar hebben we verhoudingsgewijs een bovengemiddeld aantal aanmeldingen. Er is daar duidelijk een behoefte aan een platform als Novamora.”

De Nijmeegse datingsite richt zich op ‘singles en stellen die op zoek zijn naar een spannende date’, zo is te lezen op hun website. Dat vindt Ruitenberg een kwalijke zaak: ,,Deze organisatie stimuleert vreemdgaan. Dat is bij uitstek de reden voor het merendeel van de echtscheidingen in dit land. Je zou maar een kind zijn wiens ouders zijn gescheiden nadat een van hen is vreemdgegaan en met deze posters worden geconfronteerd. Je kan er niet omheen, het wordt je opgedrongen. Verschrikkelijk.”

Vrijheid

Niets van waar, laat een woordvoerder van Novamora weten in een reactie: ,, Novamora propageert absoluut geen overspel, maar vrijheid van geaardheid en levenswijze.” Volgens hem bestaat - vooral onder jongeren - een toenemende belangstelling voor andere vormen van relaties waarbij monogamie niet per se de norm is. ,,Novamora speelt in op die behoefte, maar creëert deze niet zelf. Bovendien richten wij ons niet alleen op stellen, maar net zo goed op singles.” 

Onder meer vanuit Barneveld, Garderen en Hoevelaken zijn meldingen gekomen over de reclameposters van Novamora. De bushokjes zijn eigendom van de provincie Gelderland. ,,Wat ons betreft een taak van de overheid om deze reclame-uitingen weg te halen”,  besluit Ruitenberg. ,,Gemeentes klagen dat Jeugdzorg wordt overbelast, terwijl we allemaal weten dat een echtscheiding een van de belangrijkste redenen is voor een ontwrichtte jeugd. Daarom baart dit me zoveel zorgen.” 

‘Geen intolerante gemeente’

Mijntje Pluimers-Foeken, fractievoorzitter Lokaal Belang Gemeente Barneveld, heeft geen goed woord over voor de stellingname van de SGP: ,,Het is ongelofelijk verdrietig hoe deze partij op deze manier opnieuw bijdraagt aan polarisatie. Daarnaast moet een overheid altijd neutraal zijn en zich niet bemoeien met dit soort kwesties.” Ze benadrukt dat het merendeel van de bewoners in Barneveld géén SGP-stemmer is: ,,Het beeld dat wij een intolerante gemeenschap zijn die een andere levenswijzer niet accepteert, is dus écht onjuist.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.