Volledig scherm
PREMIUM
Ara Halici (links) en Sinan Can. © Ernst Stolk

Sinan over musicalster Ara Halici: ‘We zijn bloedbroeders tot het einde der dagen’

Sinan Can ontmoetJournalist Sinan Can uit Nijmegen komt overal. Hij doet boodschappen in zijn wijk Bottendaal, treint voor zijn werk naar Hilversum en reist over de hele wereld. Onderweg ontmoet hij mensen. Deze week schrijft hij over musicalacteur Ara Halici, met wie hij een documentaireserie maakte.

Quote

Ik hoop dat ik nog meemaak dat Turkije de Armeense genocide erkent

Vijf jaar geleden belde ik musicalacteur Ara Halici of hij een avontuur aandurfde, een avontuur over een gevoelig en verdrietig onderwerp. Na enige aarzeling zei hij ja en samen ondernamen we een grootse reis dwars door Turkije en Armenië en dwars door onze gemeenschappelijke geschiedenis. Dat resulteerde in de documentaireserie Bloedbroeders. Het werd confronterend, pijnlijk en ontroerend. De serie leverde mij bedreigingen en intimidaties op, maar nu, na vijf jaar, kan ik zeggen: het was het allemaal waard.

Bloedbroeders gaat over de genocide op de Armeniërs en andere minderheden in het voormalige Ottomaanse Rijk, een massamoord op ruim 1,5 miljoen Armenen, Arameeërs, Assyriërs en Grieken tijdens de Eerste Wereldoorlog in het oude Turkije. De genocide vond meer dan een eeuw geleden plaats en wordt nog steeds door een grote groep Turken ontkend. Het onderwerp zou Ara en mij meer uit elkaar dan naar elkaar toe moeten drijven, maar in de verzoening en broederschap vonden wij elkaar. Ara en ik waren toen nog geen bloedbroeders, maar werden het uiteindelijk toch.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Arno Cup joeg met een kettingslot krakers uit zijn pand:  ‘De politie had die gasten eruit moeten werken’
    PREMIUM
    VIDEO

    Arno Cup joeg met een ketting­slot krakers uit zijn pand: ‘De politie had die gasten eruit moeten werken’

    NIJMEGEN - ,,Spullen pakken, wegwezen! D’r uit hier zeg ik! En haal die joint uit je mond ja!’’ Zo begint het filmpje dat gisteren op videosite Dumpert is geplaatst en al meer dan 370.000 kijkers heeft getrokken. Te zien is hoe eigenaar Arno Cup op maandag 17 december wordt geconfronteerd met krakers die zijn pand, de oude Bulters-garage aan de Nieuwe Dukenburgseweg in Nijmegen, zijn binnengedrongen. Vol frustratie en met een kettingslot in de hand probeert hij terug te vorderen wat van hem is.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.