Volledig scherm
Het eerste trapje van de Kaaisjouwer Run: hier nog met 10 kilo bepakking. © Gerard Verschooten

Sjouwende lopers met een zak zand krijgen verbaasde blikken in Nijmeegse winkelstraat

NIJMEGEN - Een groepje mannen en een vrouw in sportkleding, met een juten zak zand op de schouder. De training voor de Kaaisjouwer Run zondagmiddag leverde veel verbaasde en vragende blikken in de Burchtstraat. En een enkele bijdehante opmerking: ,,Je moet er twee dragen. Dan ben je beter in evenwicht!”

Het was maar een klein groepje dat op de eerste training voor de bijzondere wedstrijd was afgekomen: op zondag 13 januari rennen er honderden deelnemers  door de binnenstad met een zak zand op de rug. De Kaaisjouwer Run wordt die dag voor de eerste keer gehouden en de opbrengst is bestemd voor een standbeeld van De Kaaisjouwer. Het is een vergeten beroep maar veel Nijmegenaren verdienden er honderd jaar geleden een klein loontje mee, om ladingen van de schepen naar de stad te dragen. Om dat zware beroep te eren komt er een kunstbeeld en een jaarlijkse wedstrijd.

5 en 10 kilo

Voor de deelnemers aan de training zijn er deze zondag twee soorten zakken voorhanden: van 5 en 10 kilo. ,,Maar zullen we 10 pakken", beslist trainer Erik voor de hele groep. De start is op het laagste punt van het parcours: op de kade van de Lindenberghaven. De zak met naar het hoogste punt: naar het Marikenbeeld op de Grote Markt. Dat is 1 kilometer voornamelijk bergop. 

Daarna volgt een route door de Benedenstad, voornamelijk bergaf, maar ook nog met nog eens twee nare trappen omhoog. De meeste sneeuw is nog niet weg, dus het is glibberen en voorzichtig manoeuvreren. Trainer Erik moedigt onderweg zijn pupillen regelmatig aan: ,,Ziet er soepel uit! En ook nog met een lach!”

Respect

Hoe voelt het om met 10 kilo op de rug de Voerweg op te lopen? De weg lijkt in iedere geval een stuk langer dan anders en meteen groeit het respect voor de oude sjouwers, die de route met 50 kilo op de rug moesten afleggen. De zak gaat van linker naar rechterschouder en weer terug om de verzuring tegen te gaan. Het Marikenbeeld komt als een bevrijding: weg met die dat hinderlijke ding! 

Na het eerste rondje van 2,5 kilometer volgt een tweede. Een nieuwe zak van 10 kilo ligt klaar in de haven. Na in totaal 5 kilometer is daar de finish met als beloning een high five van trainer Erik. Bij de wedstrijd is het de bedoeling dat er vier rondjes worden gelopen, in totaal dus 10 kilometer. ,,Maar één rondje mag ook", verzekert organisator Mark Verhoeven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.