Slavernij, De slavendrijver en twee slaven op weg naar de plantage in Suriname 1840.
Volledig scherm
PREMIUM
Slavernij, De slavendrijver en twee slaven op weg naar de plantage in Suriname 1840. © ANP / Spaarnestad Photo

Slavernij lijkt ver weg, maar ook Nijmegen speelde een rol, blijkt uit onderzoek: ‘Zo maak je het tastbaar’

Kolonialisme en slavernij een Randstadverhaal? Nee, ook in Nijmegen vind je sporen van dubieus verleden, blijkt uit een eerste onderzoek. ,,Dit is lang onderbelicht gebleven.”

15 reacties

 • Stef Besoigne

  2 maanden geleden
  Excuses, namen alle mensen in Berg en Dal.
 • Theo Cools

  2 maanden geleden
  Excuses maak je als je zelf ergens voor verantwoordelijk bent. Ik kan mij onmogelijk persoonlijk verantwoordelijk voelen voor zaken die meer dan 100 jaar geleden speelden. Hoe schandalig dit handelen ook was. Kan mij ook niet heugen dat de Amerikanen ooit excuses hebben aangeboden voor het vergissing bombardement op Nijmegen in 1944 met 900 doden. Was ook wel op zijn plaats geweest.
 • Renald Siemerink

  2 maanden geleden
  Geschiedenis doorlichten is prima. Maar delen uitvergroten en provoceren naar de huidige bevolking is onzinnig en leid slechts tot (nog meer) geschiedenisvervalsing. Wil je goed bezig zijn pak dan de huidige misstanden aan. zoals ook Liz Wolters al zei. Ik sluit me daar dan ook volledig bij aan. Want asociaal en zelfs mensonterend gedrag van mensen komen we al eeuwen tegen tot en met vandaag. Het is goed om je er tegen weren, ook al is het niet uit te roeien,
 • Hendrik de Weyer

  2 maanden geleden
  Ik weet niet wat de bedoeling is van de mensen die continu door de geschiedenis bladeren om de oorspronkelijke bewoners van dit land weer eens even de oren te wassen maar ik weet wel wat het resultaat op straat is. Men voelt zich onheus bejegend, aangevallen en mensen reageren defensief en zelfs boos. Het zal ongetwijfeld niet de bedoeling zijn maar het jaagt de polarisatie ontzettend aan en zet bevolkingsgroepen tegen elkaar op. Dat moeten we toch met zijn allen niet willen.
 • Liz Wolters

  2 maanden geleden
  Ik vind het aanhoudende slachtoffergedrag een beetje genant worden. Wist u dat b.v. in Afrika de bevolking zelf ook meedeed aan het verkopen van mensen, mensenhandel naar o.a. Amerika, Brazilie? Ik lul niets recht maar kijk eens wat verder dan zwart wit. En ga door met je leven. Iedereen deed iemand iets aan. Tenslotte vind ik dat wij als mens sowieso mogen leren maar dan in het heden. Mensenhandel, het is er nog steeds in alle rangen en standen en werelddelen. Graag daar aandacht ipv "toen".

In samenwerking met indebuurt Nijmegen