Slechte nachten door raadsleden zonder gezonde toekomstvisie

opinieVolgens mij ben ik grijs geworden vannacht… Vanochtend keek ik in de spiegel en zag een nieuwe glans over mijn haren: ietwat grijs. Slechte nacht gehad ook, liggen woelen met een onbestemd gevoel in mijn buik. Beetje misselijk.

Ingezonden brief van Bart Drost, 12 december 2019.

Volledig scherm
De Graafseweg in Nijmegen. Op de foto: het gedeelte tussen Rozenstraat en Wolfskuilseweg. Kijkrichting is de stad uit. © Paul Rapp

Gisterenavond was ik aanwezig eerst bij het inspreekuurtje en daarna bij de bespreking van de herinrichting van de Graafseweg in de Nijmeegse raad. Ik ben belanghebbende in deze kwestie. Want ik woon aan de Graafseweg. Want ik woon in Nijmegen. Want ik maak deel uit van deze maatschappij. Want ook ik ben verantwoordelijk voor deze aarde.

Ik ben geschrokken van de toon waarop en waarmee raadslieden elkaar bejegenden. De broek zakte me er welhaast van af, plat gezegd. Ik - leek in raadszaken - ging er van uit dat de raadsleden met elkaar in gesprek zouden gaan. Het leek echter meer op een spelletje beter-weten. Veelal was er geen sprake van een uitwisseling van gedachten, maar meer een elkaar met woorden vangen. Wat een toon, wat een niveau!

Dedain

Wat mij opviel bij de tegenstanders van een eventuele wegversmalling (optie 5, voor het gemak) was het dedain waarmee werd gesproken over ‘de automobilisten’. Met name SP, PvdA en CDA maakten zich daar schuldig aan. Als waren automobilisten een stel nitwits en idioten die alleen maar zo snel mogelijk van A naar B willen zien te komen. Daarbij viel overigens op dat de meeste raadsleden ‘uit eigen ervaring’ spreken.

In mijn familie en vriendenkring bevinden zich veel autobezitters en autorijders. Het merendeel van hen acht ik zeer. Zij zijn betrokken burgers en tonen zich bewust van de consequenties die het rijden in een auto voor mens, stad en milieu met zich meebrengt. Geheid dat zij optie 5 nogal een heftige ingreep zullen vinden, maar ook een zéér begrijpelijke en onvermijdelijke ingreep.

Quote

Wat mij vooral grijze haren bezorgt is het ontberen van een gezonde toekomstvi­sie bij een groot aantal raadsleden

Bart Drost

‘Uitlokking’

Immers: zolang de Graafseweg als een snelweg wordt geprofileerd, zal zij ook als een snelweg worden gebruikt. We zouden hier ook van ‘uitlokking’ kunnen spreken. Geen wonder dat Rijkswaterstaat niet overgaat tot het plaatsen van flitspalen!

Wanneer ik SP-voorman Van Hooft hoor beweren dat ‘als automobilisten kunnen kiezen voor de kortste weg van A naar B, dan nemen ze die ook’, zou mijn repliek in dit geval zijn ‘zorg er dan voor dat die kortste weg niet via de Graafseweg loopt.

Gisteren werd duidelijk dat er op dit moment geen meerderheid in de raad is die de uitvoering van optie 5 mogelijk maakt. GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren kunnen de herinrichting in een breder kader plaatsen en spelen in op de ontwikkeling in de wereld.

Ontberen van gezonde toekomstvisie 

SP, PvdA, CDA en de andere partijen komen niet verder dan spreken over secondeverlies en filelengte.

Verrassend in dit geheel is de SP, die op de rem gaat staan en niets wil weten van een wegversmalling. Ik weet niet of er een fractiediscipline heerst in deze partij, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat SP-lid Marij Feddema tégen optie 5 zal stemmen, gezien haar inzet voor ander rijgedrag in Nijmegen Lent. Daar voert zij met bewoners actie tegen ‘lawaai, vieze lucht en nóóit rust’. Bij de Graafseweg kan ik daar nog ‘veiligheid’ aan toevoegen.

Maar wat mij vooral grijze haren bezorgt is het ontberen van een gezonde toekomstvisie bij een groot aantal raadsleden. Een toekomstvisie die zo prachtig staat beschreven in het document ‘Nijmegen Goed Op Weg’ lijkt op dit moment meer een document voor de bühne, dan een document waarmee gewerkt wordt.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.