Sloop wijk Jerusalem lijkt onafwendbaar

videoNIJMEGEN - Het is zo goed als zeker dat 220 verouderde woningen in de wijk Jerusalem gesloopt worden voor nieuwbouw. Dit meldt de bewonersprojectgroep die al jaren met Talis meedenkt over de aanpak van de eengezinswoningen. 

Lang niet alle bewoners blijken nog voorstander van die renovatie. Bovendien stelt woningcorporatie Talis dat verduurzaming financieel nauwelijks haalbaar is. 

December 2016 nog beloofde Woningcorporatie Talis de huizen een stevige opknapbeurt te geven. Isolatie en nieuwe keukens en douches zouden de huizen weer toekomstbestendig maken. Nader onderzoek naar de staat van de woningen bracht echter steeds meer problemen aan het licht. 

Quote

Twee van de zes leden spraken zich uit tegen sloop en drie voor. De zesde twijfelt nog

Coen Vernooij, Bewonerscomité Jerusalem

De aanvankelijk berekende renovatiekosten van ruim 40.000 euro per woning, zouden vanwege de huidige bouwboom fors zijn gestegen. ,,Wij hebben al bedragen gehoord van 100.000 euro per woning’’, vertelt Jan Peters, al 39 jaar woonachtig in Jerusalem en lid van het bewonersplatform. 

Houtskeletbouw

Donderdagochtend had het bewonerscomité een eensluidend advies zullen geven aan Talis, maar daar kwam het niet van. ,,Twee van de zes leden spraken zich uit tegen sloop en drie voor. De zesde twijfelt nog’’, vertelt Coen Vernooij van het comité.  ,,Dat betekent dat Talis nu zelf met een plan zal gaan komen. Houtskeletbouw op de bestaande fundering vergt 120.000 tot 130.000 euro per woning. Zo'n huis gaat 50 jaar mee, de bestaande huizen na renovatie hooguit 25 jaar.’’

 Talis gaat nu de optie sloop/nieuwbouw verder uitwerken in samenwerking met de bewonersprojectgroep. Die wil weer een minstens zo bijzonder vormgegeven wijkje terug.  Voor daadwerkelijke uitvoering dient 70 procent van de bewoners er mee in te stemmen. 

Flats 

Een verhaal apart vormt de voorgenomen opknap van de acht flats in de wijk Jerusalem. Van de 216 appartementen heeft Talis er nog 81 in bezit. Provincie Gelderland heeft geld beschikbaar gesteld om hiervoor een goed plan tot verduurzaming op te stellen voor zowel huurders als eigenaren. 

Volledig scherm
Straatbeeld in de wijk Jerusalem. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.