Volledig scherm
Divan Lounge Restaurant aan de Waalkade 49 © Paul Rapp

Sluiting restaurant Divan op de Waalkade van de baan, tik op vingers voor gemeente

NIJMEGEN - Restaurant annex shishalounge Divan aan de Waalkade mag voorlopig openblijven in afwachting van een lopende procedure. Met deze uitspraak stak de Arnhemse voorzieningenrechter maandag een stokje voor de sluiting die de gemeente Nijmegen al per 23 januari aanstaande had aangekondigd. 

Restauranteigenaar Dimitri Kotsalas, die tot 2019 het Griekse restaurant Corfu in het pand exploiteerde, had vorige week een spoedprocedure tegen de gedwongen sluiting aangespannen.

Voor zowel de bedrijfsleider als voor eigenaar Kotsalas is het vonnis een grote opluchting. Temeer omdat ze tijdens de zitting te maken kregen met diverse beschuldigingen van de kant van de gemeente. Zo zou er sprake zijn van schijnexploitatie waardoor de gemeente ‘geen zicht op de geldstromen kreeg’ en er daardoor geld kon worden witgewassen.

Geen bewijzen

Ook zou de huidige bedrijfsleider zich schuldig hebben gemaakt aan bedreigingen en merkwaardige financiële manoeuvres. Aan dat alles heeft de rechter geen boodschap door de simpele vaststelling dat de gemeente daarvoor geen bewijzen heeft kunnen aangedragen.

De gemeente had wel een formeel argument genoemd om de drank- en horecavergunning van het restaurant te weigeren: de huidige eigenaar Kotsalas zou het restaurant hebben overgedaan aan zijn bedrijfsleider meneer P. Dat bleek echter niet het geval: vóór de definitieve koop moesten eerst nog enkele juridische obstakels uit de weg worden geruimd. 

 In zijn vonnis verwijt de rechter aan de gemeenteambtenaren dat ze niet de moeite hadden genomen deze koopovereenkomst op te vragen en ook geen informatie hadden ingewonnen bij de eigenaar Kotsalas. ‘Onvoldoende zorgvuldig voorbereid’, luidde dan ook de conclusie van de rechtbank.

Eer en goede naam aangetast

,,Witwassen? Ik weet niet eens hoe dat moet”,  zegt de bedrijfsleider in een eerste reactie op de voor hem positieve uitspraak. Hij zegt dat de gemeente zijn eer en goede naam heeft aangetast. En hij leed naar eigen zeggen ook omzetschade. ,,Het was dit weekend veel minder druk dan anders”, constateerde hij. 

Dat er aangifte wegens het doen van doodsbedreiging tegen hem was gedaan - volgens de gemeente gericht tegen een andere ondernemer op de Waalkade - weersprak hij eerder al met klem. De gemeente Nijmegen laat weten de uitspraak van de rechter te bestuderen en te bekijken of en zo ja, welke gevolgen het vonnis heeft voor de verdere procedure.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.