Een tippelaarster biedt haar diensten aan.
Volledig scherm
Een tippelaarster biedt haar diensten aan. © Bert Beelen

Sluiting tippelzone Nijmegen ongewis: gemeenteraad eist onderzoek

NIJMEGEN - Nijmegen moet serieus onderzoeken om de tippelzone aan de Nieuwe Marktstraat tóch open te houden en open te stellen voor nieuwe sekswerkers. Ook moeten illegale straatprostituees met hulp van de gemeente uit het vak kunnen stappen.

Dat wil een overgroot deel van de Nijmeegse gemeenteraad. Het voorstel van GroenLinks en de PvdA werd deze week vrijwel unaniem aangenomen, alleen 50PLUS (één zetel) stemde tegen.

Daarmee wordt de patstelling tussen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders nog maar eens benadrukt.

Het college wil juist toewerken naar een sluiting van de tippelzone, zo liet wethouder Grete Visser onlangs weten. Om geen overhaaste beslissingen te nemen, blijft de tippelzone - waar op dit moment nog veertien sekswerkers met een registratie werken - de aankomende twee jaar wel nog open.

Maar stip aan de horizon is én blijft ontmanteling, aldus wethouder Visser.

‘Houding college is onbegrijpelijk’

Quote

In andere steden is gebleken dat sekswer­kers dan vaak onder­gronds gaan, met alle veilig­heids­ri­si­co's van dien

,,Onbegrijpelijk”, zegt PvdA-raadslid Charlotte Brand. ,,Van zorginstanties als de GGD en Iriszorg tot aan de politie: iedereen pleit voor het openhouden van de tippelzone. Het college heeft telkens gezegd dat zij de raad intensief wil betrekken bij de besluitvorming.’’ 

Ze vervolgt: ,,Een meerderheid van de raad is tegen sluiting en pleit zelfs voor het openstellen voor nieuwe registraties, zodat meer sekswerkers terecht kunnen op de tippelzone. Het voornemen van het college om de boel te sluiten, gaat daar lijnrecht tegenin.”

Visser reageerde dat de uitstroomtrajecten óók bedoeld zijn voor illegale straatprostituees buiten de tippelzone.

Een goede ontwikkeling, aldus Quirijn Lokker (GroenLinks): ,,Juist die groep is extra kwetsbaar. Uit onderzoek is gebleken dat zij vaker dan legale sekswerkers te maken krijgen met geweld, uitbuiting en mishandeling. In Nijmegen zijn er naar schatting 20 illegale sekswerkers: een grote groep die je niet mag negeren.”

Nijmegen heeft unieke combinatie

Bestuurskundige Mi Jung van der Velde doet landelijk onderzoek naar tippelzones. Zij volgt de Nijmeegse kwestie met extra belangstelling: ,,Nijmegen heeft een tippelzone, een toezichthouder die let op de veiligheid én een huiskamer biedt: een plek waar sekswerkers terecht kunnen voor zorgvragen. Die combinatie is uniek.”

Landelijk sluiten steeds meer tippelzones, Van der Velde hoopt dat Nijmegen zich niet voegt in dat rijtje. ,,In andere steden is gebleken dat sekswerkers dan vaak ondergronds gaan, met alle veiligheidsrisico's van dien. Een sluiting zou funest zijn, daarom is deze eis van de raad om nader onderzoek een stap in de goede richting.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.