Snackbareigenaar 'Vette Herman’ Detmers in stilte gecremeerd

VIDEONIJMEGEN - De bekende Nijmeegse snackbareigenaar Herman Detmers, in de volksmond beter bekend met zijn koosnaam 'Vette Herman',  is gisteren in besloten kring gecremeerd. Hij overleed begin deze week onverwacht, op 89-jarige leeftijd.

Herman Detmers in zijn snackbar ‘t Parijse Keldertje.
Volledig scherm
Herman Detmers in zijn snackbar ‘t Parijse Keldertje. © Familie Detmers

Voor veel Nijmegenaren is ‘t Parijse Keldertje, zoals de snackbar van Herman Detmers in de Holtermanstraat officieel heette, legendarisch.

Het werd er vooral druk in de nacht, als elders in de stad de cafés dicht gingen. Velen togen naar het kleine keldertje om een van de specialiteiten van het huis te proeven: paardenbiefstuk, gebakken lever en balletjes in jus.

Detmers wordt zelfs genoemd op de website van de historische vereniging Noviomagus. Daar staat te lezen: ‘In ‘t Parijse keldertje, een bedompt souterrain, kwam het nachtleven van Nijmegen in beschonken toestand samen om zijn laatste honger te stillen. Na sluitingstijd ‘nog even een vette bek halen’. Het leverde hem de geuzennaam ‘Vette Herman’ op, vaak verbasterd tot vieze Herman. Het deed de keurige Herman geen recht.’

Herman en Gretha sloten de zaak op 4 januari 1992 na meer dan 35 jaar hard werken. Een van de belangrijkste redenen was dat hij nooit echt over een gewelddadige overval heen kwam. ,,Daardoor is hij thuis komen te zitten”, vertelt zijn zoon Nico Detmers. ,,Met hulp van de wijk is die jongen toen opgepakt. Uiteindelijk is mijn vader wel weer opgekrabbeld, maar daarna was de weg weer opgebroken en zei de brandweer dat hij een nooduitgang moest maken. Toen vond hij het wel goed.” 

In het gemeenschapshuis van Bottendaal kreeg hij een mooi afscheid en later werd ook zijn 80ste verjaardag nog groots gevierd.

De bekende geuzennaam bleef een magische klank houden in de stad, lang na de sluiting. Soms waren de verhalen sterker dan de werkelijkheid. Zoals de mythe dat hij de frikandellen met zijn hand open sneed, maar in feite had hij een klein mesje tussen zijn vingers.

Eind 1991 maakten Peter van der Heijden en Hugo Rikken een documentaire over Herman Detmers en zijn befaamde snackbar.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.