Volledig scherm
Met allerlei tijdelijke acties wil Nijmegen de sfeer en leefbaarheid rond de kop van de Vlaamsegas op korte termijn verbeteren. © Flip Franssen

Snel acties om andere sfeer te creëren rond Vlaamsegas

NIJMEGEN - De komende maanden worden er talloze kleine acties ondernomen om de sfeer en leefbaarheid rond de Vlaamsegas en de Tweede Walstraat in het Nijmeegse centrum te verbeteren. Zo werken kunstenaars aan plannen om het gasje waar diverse koffieshops zitten te verfraaien met muurschilderingen en lichtkunstwerken.

Met bewoners in de omgeving wordt gesproken over het aanplanten van meer groen door de aanleg van groene geveltuintjes tot de plaatsing van grote groene plantenbakken. Ook wordt gedacht aan een tijdelijke afsluiting van de Eilbrachtstraat, dat kan voor enkele weken zijn of  slechts op enkele zondagen.  Daarover wordt nog overlegd.

Bankjes

Juist dit straatje tussen de Tweede Walstraat en de Van Welderenstraat wordt veel gebruikt door automobilisten die even wat drugs willen ophalen. Ze stoppen hier ook vaak even. Het straatje zal na de afsluiting ingericht worden  met bankjes en extra groen.

Drugsoverlastparadijs

Deze plannen komen niet uit de lucht vallen. Er wordt al enige tijd nagedacht over het aanpakken van het drugsoverlastparadijs aan de kop van de Vlaamsegas. Eind 2017 zijn er al camera's opgehangen om het toezicht op drugsoverlast rond de Tweede Walstraat in het Nijmeegse centrum te verbeteren. 

Die camera's hebben al voor meer rust gezorgd. Nijmegen heeft intussen ook de lichtsterkte van de openbare verlichting hier verhoogd. De drugsdealers zijn echter niet allemaal verdwenen. Ze hebben hun activiteiten nu deels verplaatst richting de Molenstraat en de Van Welderenstraat. 

Besproken

De groen- en kunstacties die nu worden voorbereid zijn eerder besproken met bewoners en winkeliers. Het zijn maatregelen om op korte termijn de sfeer al verbeteren. ,, We willen laten zien dat we zeer serieus aan een verandering werken", zegt een gemeentelijke woordvoerder. 

Vernieuwen

Voor de lange termijn werkt Nijmegen aan een plan om de kop van de Vlaamsegas te vernieuwen. Daarvoor is er overleg met de pandeigenaren. In het uiterste geval is Nijmegen bereid om panden op te kopen. Nijmegen heeft het Amsterdamse bureau Stipo ingeschakeld om de vernieuwing voor te bereiden en te begeleiden. Dit bureau heeft tijdens een overleg met bewoners en winkeliers benadrukt 'dat je het lef moet hebben ook experimenten uit te voeren om de leefbaarheid en veiligheid te vergroten'. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.