Volledig scherm
Meer en beter licht kan helpen tegen drugdsdealers, denkt D66-raadslid Grete Visser. © Flip Franssen

'Snel meer licht in Walstraat tegen dealers'

NIJMEGEN - De straatverlichting in de Tweede Walstraat, het drugsparadijs van Nijmegen, moet op korte termijn versterkt worden. Heldere verlichting moet het veiligheidsgevoel hier versterken. Om het dealers nog moeilijker te maken moet het 'snelle rijrondje Tweede Walstraat-Van Welderenstraat' voor automobilisten onmogelijk gemaakt worden. 

Volledig scherm
Nederland, Nijmegen, 24-10-2017Raadslid, bewoners en ondernemers uit de buurt bekijken de situatie Vlaamse Gas en 2e Walstraat. Uitlegtocht.Foto: Flip FranssenDG foto editie Nijmegen181222 © Flip Franssen

Die verzoeken heeft het D66-raadslid Grete Visser gisteren op het bordje van burgemeester Hubert Bruls gelegd.

Simpele acties

,,Het gaat om simpele maatregelen die heel gemakkelijk doorgevoerd kunnen worden. Ze zullen de drugsoverlast niet voorkomen, maar het zal wel enorm schelen'', zegt Visser. Winkeliers en omwonenden steunen het verzoek. Eethuis Popocatepetl heeft de achterkant van het restaurant eerder zelf al extra in het licht gezet 'om dealers te hinderen'.

Drugsdealers stappen in de Eilbrachtstraat vaak in auto's van hun klanten. Die maken dan een snel rondje via de Tweede Walstraat en de Van Welderenstraat. Bij de Eilbrachtstraat maken ze dan weer de draai. Dealers stappen, volgens de omwonenden, hier razendsnel in en uit. Dit gebeurt constant.

Doorbreken

Volgens Visser is dit 'rijrondje' gemakkelijk te doorbreken. Wanneer het verboden wordt om vanaf de Ziekerstraat rechtsaf de Van Welderenstraat in te rijden, moet de dealer via de Oranjesingel en Keizer Karelplein rijden. ,,Dat is een veel langer rondje met stoplichten. Nu benutten ze voor het dealen nog een simpel rondje van 375 meter. Dat is te makkelijk.''

Tom Huntink, voorzitter van de winkeliersvereniging Van Welderenstraat, is blij met het initiatief van Visser. Hij heeft de afgelopen tijd meer signalen gekregen van partijen dat ze nu echt de drugsoverlast willen aanpakken. ,,Dit is een mooi begin, een actie voor de korte termijn.''

Portieken

Zelf overleggen de winkeliers ook met de bewoners over extra licht in de portieken van de woningen en winkelpanden. ,,De laatste donkere plekken moeten weg.'' Ook overlegt de winkeliersvereniging over de plaatsing van zichtbare camera's tegen de eigen gevels. ,,We willen zicht krijgen op wat pal voor onze winkels en panden gebeurt. Ze zijn niet gericht op de openbare weg, dat mag wettelijk niet."

Visser en Huntink beseffen dat een definitieve oplossing ligt in een herontwikkeling van het hele gebied aan de kop van de Vlaamsegas. ,,Plus een betere spreiding van de coffeeshops. De concentratie bij de Vlaamsegas is nu veel te groot'', zegt Visser.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.